Στην Αθήνα, τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προκάλεσαν κύμα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Αντιθέτως, στις Βρυξέλλες κρίθηκαν επαρκή, αποκλείοντας στην παρούσα φάση την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν για τα εσχάτως ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Με βάση την ενημέρωση, επί παραδείγματι, για την πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο το 2009, όπου ο αριθμός των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης θα είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις νέες προσλήψεις, ο κ. Αλμούνια θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς την κατεύθυνση που είχε ζητήσει η Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως διευκρινίστηκε, όμως, αν διαπιστωθεί σε κάποια στιγμή στέρηση εσόδων, η κατάσταση θα επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας.

Επίσης, τονίστηκε σε συζητήσεις ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

Πάντως, ο κ. Αλμούνια εξακολουθεί και μετά τη χθεσινή συνάντηση να επιμένει στις προβλέψεις της Κομισιόν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόνο 0,2%, έναντι αύξησης 1,1% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την εισήγηση του κ. Αλμούνια για την είσοδο της Ελλάδας σε κοινοτική επιτήρηση, η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η Επιτροπή θα δώσει στη χώρα μας μόνο δύο χρόνια για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010.

Από κυβερνητικής πλευράς, την εμμονή του κ. Αλμούνια στη χορήγηση διετίας την αποδίδουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα μεταξύ των τεσσάρων χωρών που θα οδηγηθούν σε κοινοτική επιτήρηση.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αρκετά, αλλά, όπως τόνιζαν, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Τέλος, διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα, η οποία έχει ήδη δανεισθεί το 50% των αναγκών της.