Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αγορά προϊόντων, υπήρξε αξιοσημείωτη τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι ειδική έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που αφορούν στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στη μείωση των εμποδίων του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών.
Ειδικότερα, στην έκθεση με τίτλο «Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις των πληρωμών, αλλά και στη δυνατότητα του δικαστικού συστήματος να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις.
«Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών φαίνεται πως συνέβαλε στην αύξηση της διάρκειας επίλυσης δικαστικών υποθέσεων και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2012 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη φιλοδοξιών» εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην παρούσα φάση «ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος στο εγγύς μέλλον».
Για τις μεταρρυθμίσεις στον ψηφιακό τομέα, η Επιτροπή τονίζει ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση στη διάδοση του γρήγορου internet.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σύμφωνα με τους δείκτες για την αξιολόγηση του ρυθμιστικού πλαισίου η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που προώθησαν περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις.
«Την περίοδο 2008-2013 οι δύο αυτές χώρες πρωταγωνίστησαν στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σύμφωνα με τον δείκτη για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων του ΟΟΣΑ» σημειώνει η Επιτροπή.
«Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έκαναν πολλά για να μεταρρυθμίσουν την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών αλλά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο, εάν γίνει σύγκριση με χώρες όπως η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει η Κομισιόν.
Παράλληλα, η εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για την απλούστευση των διαδικασιών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων συνέβαλε στο να περάσει η Ελλάδα από την 189η στην 36η θέση, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα. Όπως παρατηρεί η Επιτροπή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει σημειωθεί για οποιαδήποτε χώρα μεταξύ του Ιουλίου 2012 και του Ιουνίου 2013.
Παράλληλα, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν άνιση μεταξύ των επαγγελμάτων και η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν, ώστε να υπάρχει ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των μεταρρυθμίσεων».
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στις τέσσερις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά στην παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία αυξήθηκε από 4% στην Πορτογαλία στο σχεδόν 9% στην Ελλάδα, καταλήγει η Επιτροπή.