Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο για τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, καθώς η τρόικα έδωσε τη συγκατάθεσή της στις προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και καθιέρωση δόσεων, η αποπληρωμή των οποίων μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 10 χρόνια (120 μήνες). Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και την αυτόματη διευθέτηση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής ή του «κουρέματος» ανακεφαλαιοποιημένων τόκων, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τράπεζας-επιχείρησης.
Τι προβλέπει ο νόμος
Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο έτη από την ενεργοποίησή της και θεωρείται πως θα ωφελήσει περίπου 110.000 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη κοντά στα 40 δισ. ευρώ.
Περίπου 10.000 εταιρείες έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32-33 δισ. ευρώΑπό αυτές, οι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό υπαλλήλων από έναν έως εννέα και χρέη που κυμαίνονται από 5 έως 7 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 εμφανίζουν τζίρο άνω των 900.000 ευρώ, απασχολούν περισσότερους από εννέα εργαζομένους και έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.
Για τη ρύθμιση των οφειλών μιας επιχείρησης απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχομένων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας, ακόμη κι αν δεν υπάρχει πλήρης συμμετοχή στο σχέδιο εξυγίανσης.