Η νέα εβδομάδα ξεκινά με το ευρώ να παραμένει «κλειδωμένο» σε ένα στενό εύρος διαπραγμάτευσης αρκετών ημερών ανάμεσα στο 1,3000 και στο 1,3300. Αυτά είναι και τα επίπεδα που παρατηρούν οι αναλυτές με μια διάσπαση του ενός ή του άλλου επιπέδου να απαιτείται ώστε να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις κατεύθυνσης.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, εκτιμούν ότι μια τέτοια διάσπαση θα διαμορφώσει και την ευρύτερη εικόνα των αγορών. Δηλαδή μια ανοδική διάσπαση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάληψη ρίσκου προς όφελος των commodity currencies και των μετοχών παγκοσμίως.
Αντίθετα, μια διάσπαση κάτω από το 1,3000 θα ήταν αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στα προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά και στις προοπτικές μιας «απότομης προσγείωσης» για την κινεζική οικονομία.
Την προσοχή των επενδυτών αποσπούν ακόμα οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, με πληθώρα μελών να τάσσεται υπέρ μιας λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Είναι εμφανές ότι οποιαδήποτε ένδειξη αντιστροφής στην πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας θα επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος, με το δολάριο να ευνοείται από το κλείσιμο της «ψαλίδας» στη διαφοροποίηση των επιτοκίων. Προς το παρόν, αναμένονται με ενδιαφέρον οι δημοπρασίες ομολόγων στην Ισπανία και την Ιταλία. Αν και την περασμένη εβδομάδα, τα αδύναμα στοιχεία μεταποίησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη «υποβαθμίστηκαν» από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οποιαδήποτε ένδειξη δυσκολίας στις σημερινές δημοπρασίες θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή των οικονομικών ανακοινώσεων και να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη