Με τον χρόνο προς την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου να μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα και την αβεβαιότητα να χτυπά «κόκκινο», η Κύπρος βρίσκεται σε εναγώνια εγρήγορση για το ενδεχόμενο αρνητικού σεναρίου.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρά το γεγονός ότι η οικονομική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας έχει μειωθεί μετά την πώληση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013, εντούτοις οι παρενέργειες από τυχόν χρεοκοπία, capital controls ή και Grexit δεν μπορεί να μην επηρεάσει την Κύπρο.
Το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα, όπως και οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μην προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή.
Το πρώτο βήμα από την αρχή του χρόνου έχει γίνει με το ring- fencing των ελληνικών θυγατρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα πιστωτικά ιδρύματα, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατική Κεντρική, έχουν ετοιμάσει σχέδια πώς θα αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικά ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό και την τρόικα έχει σχέδια για την αντιμετώπιση παν ενδεχομένου αν προκύψει. Στην περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει με τους πιστωτές, δεν τίθεται θέμα και τα πλάνα ετοιμότητας μένουν στο συρτάρι. Στην περίπτωση μη συμφωνίας η Ελλάδα δεν θα καταστραφεί αμέσως, αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει δίχως την επιβολή capital controls.
Μία πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ €1,5 δισ. στις 30 Ιουνίου δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό η χώρα θα χάσει κάθε πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια από το Ταμείο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα θεωρούνται αξιόπιστες και παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Δίχως την ύπαρξη προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, οι τράπεζες παύουν να θεωρούνται αξιόπιστες και η ποιότητα των εγγυήσεών τους θα υποβαθμιστεί άμεσα. Για αυτά τα ενδεχόμενα ετοιμάζεται η Κύπρος και υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.
Το σίγουρο είναι ότι οι τραπεζίτες στην Κύπρο θέλουν σε οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα η λειτουργία του εγχώριου συστήματος να γίνει κανονικά χωρίς καμία τραπεζική αργία. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται, θα δοθούν λάθος μηνύματα και προς αποφυγή οποιασδήποτε διασύνδεσης του κυπριακού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα στο ενδεχόμενο του ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν σχέδιο να τονώσουν τη ρευστότητα εφοδιάζοντας συνεχώς τις ΑΤΜ, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, για να δείξουν ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στο ενδεχόμενο capital controls, έχουν εκπονήσει ακόμη και σχέδια τι θα γίνει με τους πελάτες – επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αλλά θα χρειαστεί να μεταφέρουν χρήματα στην Ελλάδα για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους.
Σχέδιο έχουν ετοιμάσει ακόμη και στις περιπτώσεις Κυπρίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν δάνεια στην Κύπρο. Δηλαδή με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να βγάλουν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, στην περίπτωση capital controls, για να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις στην Κύπρο. Μάλιστα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σχέδια και στις περιπτώσεις Κυπρίων που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα ενώ στα συστήματά τους υπάρχει πρόγραμμα ακόμη και για αλλαγή νομίσματος.
Πηγή: philenews.com