Τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας αναθεωρεί στην ετήσια έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) για την περίοδο 2014-2017.
Στην ετήσια έκθεση για το 2014, η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2015 αναθεωρήθηκε οριακά προς τα κάτω στο 0,2%, ενώ το 2016 αναμένεται εντονότερη ανάκαμψη της τάξεως του 1,3%.
Το 2017 αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας στο 1,8%, ενώ τονίζεται ότι σε σχέση με τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις υπάρχουν προς τα κάτω κίνδυνοι που πηγάζουν κυρίως από την αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενδεχομένως οι προβλέψεις να επηρεαστούν αρνητικά από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Ταυτόχρονα, μια περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής ή πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, ή και περαιτέρω υποτίμηση του ρουβλιού, θα επηρεάσουν αρνητικά τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών» προσθέτει η ΚΤΚ, σημειώνοντας πως «αντίθετα, η υλοποίηση όλων ή μέρος των εξαγγελθέντων επενδύσεων θα επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ».
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι ενέργειες που έχουν γίνει για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η έκθεση κάνει αναφορά στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, σχολιάζοντας ότι μετά την επιτυχή άσκηση το σύστημα τοποθετείται σε υγιείς βάσεις.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω μείωση το 2015, φθάνοντας στο -1,2% το 2015 (επηρεαζόμενος κυρίως από τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου), και αύξηση της τάξεως του 1,0% το 2016 και 1,5% το 2017.
Στην ετήσια έκθεση της ΚΤΚ σημειώνεται ότι «τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφουν λιγότερη αρνητική πορεία του πληθωρισμού από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, ως εκ τούτου, υπάρχει ενδεχόμενο μικρής αναθεώρησης προς τα πάνω, κυρίως για το 2015».
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας, στην έκθεση αναφέρεται ότι «υπάρχουν προς τα κάτω κίνδυνοι που πηγάζουν κυρίως από την αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον».
Στο μεταξύ, στην αποπληρωμή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ύψους 500 εκατ. ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους 260 εκατ. ευρώ προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, μετά και τη μερική αποπληρωμή ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, ως αποτέλεσμα, η χρηματοδότηση από τον ELA και την ΕΚΤ έχει μειωθεί στο σημερινό επίπεδο των 5,9 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Συνολικά, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ από το υψηλό των 11,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013, ενώ κατά τη διάρκεια του 2015 έχει αποπληρωθεί ELA ύψους 1,5 δισ. ευρώ.