Μία προς μία απέρριψε η τρόικα στην Κύπρο τις τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίες είχαν διαβιβασθεί από την κυβερνητική πλευρά για αξιολόγηση σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο περί εκποιήσεων υποθηκευμένων στις τράπεζες περιουσιών.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση των διεθνών δανειστών για αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 436 εκ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Η τρόικα επισήμανε τη σημασία της τήρησης του Μνημονίου, καθώς και των συμβατικών υποχρεώσεων των χρεωστών προς τους δανειστές.
Σημείωμα της τρόικας με τις θέσεις επί οκτώ σημείων που ήγειρε η αντιπολίτευσης επιδόθηκε στους βουλευτές στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής που κλήθηκαν να μελετήσουν το νομοσχέδιο.
Η τρόικα απέρριψε την ιδέα της θεσμοθέτησης με νόμο των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, καθώς θεωρεί ότι αυτό αντιβαίνει στη μνημονιακή υποχρέωση για τη μη εισαγωγή περαιτέρω εμποδίων στη διαδικασία εκποίησης.
Απέρριψε επίσης την εισήγηση για διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους μετά την εκποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας του οφειλέτη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σήμαινε σοβαρή παρέμβαση στα συμβατικά δικαιώματα του πιστωτή και ενδεχομένως να εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητας.
Διαφωνία διατύπωσε και με την ιδέα της νομοθετικής ρύθμισης του αριθμού των εκποιήσεων, επικαλούμενη μνημονιακή πρόνοια για μη παρεμβολή κυβερνητικών φορέων στη διαδικασία εκποίησης.
Αρνητική ήταν η Τρόικα και σε προτεινόμενη τροπολογία για εκποίηση μόνο εάν αποτυγχάνει συμφωνημένη αναδιάρθρωση, λόγω αθέτησης του οφειλέτη.
Διαφώνησε επίσης με τη χρήση των εκτιμήσεων του Κτηματολογίου για σκοπούς πλειστηριασμού υποθηκευμένων περιουσιών, ενώ δεν αποδέχεται ταυτόχρονη ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και για την αφερεγγυότητα, επικαλούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος, βάσει του οποίου ο νόμος για τις εκποιήσεις πρέπει να έχει άμεση ισχύ.
Η τρόικα ανέφερε ότι κατά την άποψή της οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν μαζικά περιουσίες, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες και για τους δικούς τους ισολογισμούς.
Κατά τη συνεδρία ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε ότι πρέπει να είναι εφικτές εκποιήσεις και κατοικιών που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολυτελείς σε περιπτώσεις που δικαιολογούνται, όπως είναι η μη καταβολή είτε δόσεων είτε τόκων για αγορά διαμερισμάτων πριν από πολλά χρόνια.
Υπέδειξε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα και για στήριξη των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τα κοινοβουλευτικά Κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, ανέφεραν εκ νέου ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων δεν περνά από τη Βουλή ως έχει και ζήτησαν από την Κυβέρνηση να το διαπραγματευθεί περαιτέρω με την τρόικα.
Θέση της κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος είναι ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όσο και τα κόμματα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Είπε ότι οι θέσεις και οι εισηγήσεις των κομμάτων διαβιβάστηκαν στην τρόικα και απορρίφθηκαν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στην ίδια γραμμή και στο ίδιο μέτωπο, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου από τις δύο Επιτροπές θα συνεχιστεί αύριο.