Ελληνικές, αυστριακές, σουηδικές και άλλες τράπεζες που έχουν θυγατρικές στην ανατολική Ευρώπη κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, προειδοποίησε ο οίκος Moody’s, καθώς οι οικονομίες της περιοχής έχουν «γονατίσει» από την επέλαση της οικονομικής ύφεσης.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen Zentralbank Oesterreich και η σουηδική Swedbank είναι πιθανό να βρεθούν σε «πίεση υποβάθμισης», λόγω της έκθεσής τους στην ανατολική Ευρώπη, οι οικονομίες της οποίας βρίσκονται σε «κλοιό ύφεσης».

Η «πίεση υποβάθμισης» αναμένεται ότι θα αποδυναμώσει και τις μητρικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody’s. Αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση του ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έως τα 1,2603 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου.

Επίσης, οδήγησε υψηλότερα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων σε Αυστρία, Ιταλία και Ελλάδα. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε στο 3%.

Οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης υποφέρουν από την κρίση, με το ΔΝΤ να έχει ήδη συμφωνήσει για την παροχή στήριξης σε Λετονία, Ουγγαρία, Σερβία και Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να «κλείσει» ανάλογες συμφωνίες με Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία και Εσθονία.

Ο αναλυτής της Moody’s που υπογράφει την έκθεση, Ρένβολντ Λέεγκερστέε, τονίζει ότι «η “κατηφόρα” στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα είναι σκληρότερη» λόγω της εξάρτησης των τραπεζών από την εισροή κεφαλαίου από τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης.

Οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης εκτιμάται πως θα γίνουν πιο επιλεκτικές σχετικά με τη στήριξη των θυγατρικών τους σε χώρες με υψηλό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια περιορισμένη στήριξη στις θυγατρικές είναι πολύ πιθανό να πλήξει την εμπιστοσύνη στη μητρική τράπεζα.

Οι αυστριακές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην ανατολική Ευρώπη. Το 84% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης προέρχεται από τράπεζες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Οι περισσότερες απ’ αυτές είχαν ζητήσει τον περασμένο Δεκέμβριο από την ΕΕ -και πιέζουν ακόμα- να δώσει οικονομική βοήθεια στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Θυγατρικές στην περιοχή έχουν και ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικές της κρίσης που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες είναι και η μεγάλη πτώση των εθνικών νομισμάτων.

Από την αρχή του έτους το πολωνικό ζλότι υποχωρεί κατά 74% έναντι του ευρώ, το ουγγρικό φιορίνι κατά 15% και η τσεχική κορώνα και το ρουμανικό λέι κατά 8%.