O αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στον ασφαλιστικό νόμο που έφερε ως υπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι αισθάνεται υπερήφανος για αυτόν.
Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά, βέβαια, στη μείωση των συντάξεων, αλλά αυτές μπορεί να πληρώσει η ελληνική οικονομία. Στον αντίποδα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξισορρόπησε το σύστημα, το οποίο πλέον δεν δημιουργεί νέα ελλείμματα και έδωσε την κοινωνική του διάσταση με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος είναι η υψηλή ανεργία στη χώρα μας, η οποία μπορεί να μειωθεί μόνο όταν επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση».
Τι… ξεχνάει ο κ. Κατρούγκαλος
Με τον ασφαλιστικό νόμο δεν λύθηκε το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Το σύστημα δεν σταθεροποιήθηκε και η κρατική χρηματοδότηση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Τα έσοδα βαίνουν μειούμενα όχι μόνο λόγω της υψηλής ανεργίας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά και επειδή οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μειώθηκαν λόγω της κατάρρευσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τη διασταύρωσή τους με εκείνα της ΓΣΕΕ, η σχέση εργαζομένων που στηρίζουν έναν συνταξιούχο επιδεινώθηκε από 1 προς 4, σε έναν συνταξιούχο προς 10 εργαζομένους.
Το ίδιο το σύστημα ακυρώνει ακόμη και τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι με την αθρόα εισαγωγή στο σύστημα εκατοντάδων χιλιάδων νέων συνταξιούχων.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επιμένει να αγνοεί και να αποφεύγει ακόμη και απλή αναφορά στην ασφυξία που έχει προκαλέσει ο νόμος του στην αγορά. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις και αποτυπώσεις για κραχ στα έσοδα του ΕΦΚΑ, αφού 4 στους 10 επαγγελματίες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ η μέση εισφορά προς το Ταμείο μειώθηκε στα 197 ευρώ, καθώς δηλώθηκαν λιγότερα εισοδήματα από το 2015!