Κάτω από το όριο του 6% βρέθηκαν τα ελληνικά ομόλογα. Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι εάν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα χαμηλά επίπεδα και πολύ περισσότερο να κατέβουν σε επίπεδα που θα καθιστούν τον δανεισμό εφικτό και πάλι.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 6% και στο 5,997%, με πτώση 1,17% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το χθεσινό ράλι οδήγησε σε πτώση της τάξεως του 7% στο κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο ομόλογο έχει να βρεθεί κάτω από τα επίπεδα του 6% από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ τον Ιούλιο του 2015, οπότε η Ελλάδα είχε βρεθεί στα όρια του Grexit λίγο πριν από το μαραθώνιο Eurogroup που οδήγησε και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η απόδοσή του είχε αγγίξει σχεδόν το 20%.

Τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν επίσης εντυπωσιακή βελτίωση, με την απόδοση του 2ετούς να διαπραγματεύεται στο 5,929% με οριακή πτώση από τα χθεσινά επίπεδα, όπου είχε σημειώσει ράλι της τάξεως του 7%.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε πρόσφατη ανάλυσή της η JP Morgan είχε σημειώσει πως στο καλό σενάριο, όπου η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έρθει στο Eurogroup του Μαΐου, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως διατηρεί μια εποικοδομητική στάση μεσοπρόθεσμα για τα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνοντας πως το risk-reward συνεχίζει να είναι ελκυστικό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, για να διατηρηθεί η βελτίωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Οι επενδυτές πρέπει να δουν ότι το ελληνικό χρέος είναι αρκετά βιώσιμο για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και ότι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που ακόμη μένει να φανεί, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου να είναι καθοριστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης