Tην κατάργηση των πολυσυζητημένων τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά την ομιλία του σε φορολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Τα τεκμήρια θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο αν υπάρχει αντίδραση από την τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να πλασάρει το μέτρο της κατάργησης στους δανειστές με την ενδυνάμωση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Βάσει αυτών το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται από τις δαπάνες των φορολογούμενων, τις πάγιες ανάγκες τους, τα μετρητά που διαθέτουν, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές.
Ειδικότερα ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:
-Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις σε συνεργασία με το Yπουργείο Δικαιοσύνης.
-Την επέκταση και για επόμενα χρόνια της δυνατότητας καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας.
-Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% και την μετατροπή του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς είναι πολύ χαμηλός. Επίσης πρότεινε να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ πριν το 2010.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
-Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016). Ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».
Διαβάστε επίσης: