Όσο επιβεβαιώνεται ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν τα «σπασμένα» των κερδοσκοπικών παιγνιδιών σε χρηματιστήρια κεφαλαίων και εμπορευμάτων, αλλά και τις αλόγιστες πρακτικές των τραπεζών, οι κεφαλαιαγορές «βουλιάζουν» και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας χαρακτηρίστηκαν από κλίμα απαισιοδοξίας, καθώς η συστημική φούσκα, στην οποία στηρίχθηκαν, σκάει με δυνατούς θορύβους και σημαντικούς κλυδωνισμούς.

Μάλιστα, όσο οι κοινωνίες συνειδητοποιούν ότι η κατάρρευση ορισμένων τραπεζών με κερδοσκοπικό έως και πειρατικό προσανατολισμό δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου, τόσο τα χρηματιστήρια αντιλαμβάνονται ότι θα πληρώσουν μόνα τους την απληστία των τελευταίων χρόνων.

Εκτός από τη “βουτιά” σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Αθήνα και Νέα Υόρκη, σοβαρή υποχώρηση κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων.

Ο γενικός δείκτης PS1-20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 9,86% στις 6.954,87 μονάδες–με αισθητή υποχώρηση των μετοχών των τομέων ενέργειας και τραπεζικού, ανάλογη εκείνης που παρατηρείτο το φθινόπωρο του 2004 και κατά μέσον όρο ημερήσιες απώλειες σε ποσοστό 8% για σειρά καλών μετοχών.

“Μαύρη Δευτέρα” ήταν σήμερα για το χρηματιστήριο του Τορόντο στο οποίο ο βασικός του δείκτης SP/TSX σημείωσε το πρωί πτώση μεγαλύτερη του 10%, επηρεαζόμενος σοβαρά από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, και την έκθεση μεγάλης καναδικής τράπεζας που προέβλεψε οικονομική ύφεση στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2005 που ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Τορόντο έπεφτε κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με το δείκτη SP/Mib να κλείνει στις 23.776 μονάδες, μειωμένος κατά 8,24% σε σχέση με την Παρασκευή.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα.
Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεκίνησε τη συνεδρίαση αρνητικά, παρέμεινε στο “κόκκινο” καθ’ όλη τη συνεδρίαση αλλά η αρχική πτώση του 3,45% εκτινάχθηκε μετά και το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του Χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης έπεσε σήμερα κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2004.

Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίαση του με μεγάλη πτώση της τάξης του 9,14% , καθώς ο πολύ σημαντικός δείκτης AEX έπεσε σήμερα στις 312,56 μονάδες.

Στη Ρωσία, ο δείκτης RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε στις 866,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση ρεκόρ της τάξης του -19,1%. “Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε μία και μόνη συνεδρίαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι συναλλαγές και στα δύο χρηματιστήρια της Ρωσίας είχαν σταματήσει δύο φορές λόγω της μεγάλης πτώσης.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 8,44% καθώς η αγορά εκφράζει σημαντικούς φόβους για την επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε γύρω στις 17:45 πτώση μεγαλύτερη του 8,5%. Ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που βρίσκεται στις 5.297,62 μονάδες, χάνοντας 8,62%.

Ο ATX, ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Βιέννης, υποχωρεί στις 2.529,79 μονάδες, μειωμένος κατά 10,18% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης SP/Mib γύρω στις 17:25 βρισκόταν στις 23,718 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,46%.

Στο χρηματιστήριο του Σαο Πάολο το σημαντικότερο της Λατινικής Αμερικής, οι συναλλαγές ξανάρχισαν, μετά από διακοπή τους για μισή ώρα, επειδή ο βασικός του δείκτης ο Ibovespa είχε σημειώσει πτώση 10%.
Στο Μεξικό το χρηματιστήριο που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, άνοιξε σήμερα με πτώση κατά 6,07% και απώλεια 1.395,12 μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Πανικός και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου στην Αθήνα.

Έκλεισε στις 2.640,78 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,85%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 247,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά.

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν: της Τεχνολογίας κατά 7,99%, των Πρώτων υλών κατά 7,89%, των Τροφίμων-ποτών κατά 7,51%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 7,40%, των Τραπεζών κατά 6,96%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,88%, του Εμπορίου κατά 6,74% και των Ασφαλειών κατά 6,52%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 6,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 5,33% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,56%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 12 ενισχύθηκαν, 245 υποχώρησαν και 19 παρέμειναν αμετάβλητες.