Καμία πολιτική παρέμβαση δεν υπήρξε στις εργασίες τόσο της Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος προς τα πάνω, διαβεβαίωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.

«Εξ όσων γνωρίζω, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν παρενέβη στη διαμόρφωση του ελλείμματος από το 13,6% στο 15,4%», ξεκαθάρισε ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Κατηγορηματικά, ούτε από τον επικεφαλής της Eurostat ούτε από κανένα πολιτικό πρόσωπο υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να ενταχθούν οι ΔΕΚΟ πάση θυσία στο έλλειμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατάθεσή του ο Σταύρος Μπεριάτος τόνισε πως «υπάρχει μονάχα μία μεθοδολογία αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων, την οποία δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε πως η πρόβλεψη ελλείμματος 6% που είχε ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 2/10/2009 υπό την υπουργία του Γ. Παπαθανασίου ήταν υποεκτιμημένη.

Από την άλλη, δεδομένου ότι ο ίδιος μετείχε στις συσκέψεις που συγκάλεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγες μέρες αργότερα, από τις οποίες διατυπώθηκε η νέα πρόβλεψη ελλείμματος ύψους 12,4%, ο κ. Μπεριάτος σημείωσε πως «εμείς έπρεπε να ξαναστείλουμε σύμφωνα με τις εντολές, ένα καινούργιο EDP (σ.σ. πίνακα δεδομένων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος) βασιζόμενο σε καινούργια στοιχεία, που ήθελε η καινούργια πολιτική ηγεσία να εκφράσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα αυτά στοιχεία, συλλεγμένα και ταξινομημένα από «υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος», αναθεωρούσαν και δεδομένα του 2008 που είχαν σταλεί στην Eurostat από την προηγούμενη κυβέρνηση και οδηγούσαν σε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για το έλλειμμα, (12,4% και 14,6%), απ΄ τις οποίες επελέγη τελικά η μικρότερη, «από φόβο υπερεκτίμησης».

«Εμείς βγάζουμε το έλλειμμα κάτω από ορισμένη μεθοδολογία, και ειδικά στις αρχές του 2010, κάτω από την άμεση επίβλεψη-επιτήρηση – ας μην το λέω αυτό – με την άμεση συνεργασία με την Eurostat» ανέφερε ο κ. Μπεριάτος.

«Αυτή η διαδικασία από το 13,7% στο 15,4%, έγινε πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Eurostat, οι οποίες ήταν σε καθημερινή σχεδόν βάση. Πώς το εννοώ; Υπήρχαν συνεχείς επισκέψεις. Καθημερινά η Eurostat μας ρώταγε για συγκεκριμένα στοιχεία και απαντούσαμε γραπτώς. Μας ζητούσε αναλυτικά λογαριασμούς εταιρειών που θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν, ισολογισμούς που στείλαμε», πρόσθεσε.

Κατάθεση Γ. Συμιγιάννη

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο Γεώργιος Συμιγιάννης, ειδικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην εκπρόσωπος της ΤτΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.

«Κατά την κρίση μου ορθώς εφαρμόστηκαν οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τη μέτρηση του ελλείμματος και του χρέους και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι έγινε κάτι το οποίο θα ήταν παράτυπο – πολύ δε περισσότερο μάλιστα, διότι τα οποιαδήποτε μεγέθη καταρτίστηκαν ύστερα από διαβουλεύσεις που είχαν οι υπάλληλοι της Στατιστικής Αρχής, οι υπάλληλοι από το Γενικό Λογιστήριο και βεβαίως και από τη EUROSTAT και επομένως αυτό κατά τη γνώμη μου προσθέτει κάποια διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες, αλλά και πιστοποιεί την ακρίβεια των μεγεθών που τελικά εμφανίζονται στο έλλειμμα ή στο χρέος», τόνισε μεταξύ άλλων

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «η μεθοδολογία είναι δεδομένη και δε χωρά αμφισβητήσεις».

Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, γιατί δεν είχαν ενταχθεί οι ΔΕΚΟ αυτές κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στο ευρώ, ο Γεώργιος Συμιγιάννης δήλωσε άγνοια, όπως επίσης και για το αν είχαν εκπονηθεί οι μελέτες που θα ταξινομούσαν τις ΔΕΚΟ με βάση τον κανονισμό της Eurostat που ίσχυε και τότε.

Σε ερώτηση του κ. Κουρουμπλή, εάν η παραοικονομία μπορούσε να καταγραφεί, ελαφρύνοντας το έλλειμμα της χώρας (όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες), ο μάρτυρας δήλωσε και πάλι άγνοια.

«Θα μπορούσε η απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος, να κρατήσει την Ελλάδα εντός των διεθνών αγορών, ώστε να αποφευχθεί εν τέλει ο μηχανισμός στήριξης;» ρώτησε τον μάρτυρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπουτσής.

«Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν μπορείς να κάνεις εύκολα απόκρυψη του ελλείμματος. Λόγω και της συγκεκριμένης διάρθρωσης και της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης, της γενικής κυβέρνησης γενικότερα, οτιδήποτε εκεί πέρα παρουσιάζεται στο χρέος. Εμείς βλέπαμε το χρέος να αυξάνεται – και κανονικά δεν πρέπει να υπάρχουν στατιστικές διαφορές. Δεν μπορείς για παράδειγμα να έχεις αύξηση του χρέους σου κατά 15, 20 μονάδες του Α.Ε.Π. και να έχεις ένα έλλειμμα μόνο 6. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα στοιχεία σου. Μ΄ αυτή την έννοια δεν μπορεί να κρύψει κανείς το έλλειμμα, τουλάχιστον μακροχρόνια» υποστήριξε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την περί «Τιτανικού» δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε λέγοντας ότι: «δεν νομίζω ότι ήταν και η καλύτερη δήλωση που μπορούσε να γίνει. Δεν νομίζω πως θα έκανα εγώ μια τέτοια δήλωση».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης