Του Κώστα Μπετινάκη
Ο διεθνής Τύπος εξακολουθεί να απασχολεί τη θεματολογία του με την ελληνική κρίση, καθώς παρά τις κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις, δεν είναι ακόμη ορατή η οριστική επίλυση του προβλήματος.
Το ελληνικό χρέος είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι νομίζεται, υποστηρίζει ο διάσημος επενδυτής Paul B. Kazarian, ιδρυτής και επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Japonica Partners.
Σε συνέδριο στο Μόναχο, ο Kazarian επισημαίνει ότι απαιτείται «μία άλλη ματιά στην Ελλάδα» (Ein anderer Blick auf Griechenland) και ότι με την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου για δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις IPSAS/IFRS – οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Maastricht- το ελληνικό χρέος το 2013 δεν ήταν 319 δις Ευρώ (175% του ΑΕΠ) αλλά μόλις 33 δις (18% του ΑΕΠ).
Το πρόβλημα κατά τον Kazarian είναι ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια του Maastricht κάτι λογίζεται ως χρέος ακόμα και όταν ουδέποτε πρόκειται να αποπληρωθεί.
Επιπλέον, το 2013 η ελληνική κυβέρνηση διέθετε 91 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του καθαρού χρέους της χώρας, ενώ έχει να πληρώσει για τα δάνεια της χώρας το πολύ μικρό επιτόκιο του 0,6%.
Για να αντιληφθεί κάποιος το πλεονέκτημα της Ελλάδας, θα πρέπει να το συγκρίνει με το μέσο όρο του χρέους της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που, ακόμα και με τη μέθοδο του Kazarian, προσεγγίζει κατά μ.ο. το 80%, όπως γράφει ο [Christian Beermann στην «sueddeutsche.de» -«Μία άλλη ματιά στην Ελλάδα» (Ein anderer Blick auf Griechenland).
Στο Focus online δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Τόσο λίγα θα έπρεπε να πληρώσει κάθε Γερμανός για να σώσει τους Έλληνες» [So wenig müsste jeder Deutsche nur zahlen, um die Griechen zu retten]: Καθαρά βάσει υπολογισμών, θα ήταν πολύ εύκολο να σωθούν οι Έλληνες: κάθε Γερμανός να έπρεπε να δώσει 4000 ευρώ, κάτι περισσότερο από τον μέσο μηνιαίο ακαθάριστο μισθό στη Γερμανία, καθώς το συνολικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 318 δις. Εάν πάλι θεωρητικά οι Έλληνες έπρεπε να πληρώσουν τα χρέη της Γερμανίας: αυτά είναι μεν κατά ποσοστό 78% λιγότερα από αυτά της Ελλάδας, σε απόλυτο αριθμό όμως αγγίζουν τα 2,2 τρις.
«Ώρα για νομισματική ομαλοποίηση» (Zeit für eine geldpolitische Normalisierung). Ο Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, υποστηρίζει ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και η υποτίμηση του Ευρώ δίνουν ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την πορεία της Ελλάδας.
Ε.Κ.Τ: Ο “κακός μπάτσος” της διαπραγμάτευσης
Πώς η ΕΚΤ πήρε τον ρόλο του κακού στο ελληνικό δράμα γράφει η Telegraph –η ΕΚΤ, παρόλο που επισήμως δεν συμμετέχει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, προέβη σε μία σειρά μεροληπτικών κινήσεων από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις κρίσιμες στιγμές, “η ΕΚΤ μετατρέπεται σε ενεργό πολιτικό παίκτη”, σημειώνει ο Jacob Funk Kierkegaard του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον προσθέτοντας πως στόχος της είναι «να αναγκάσειι τους απείθαρχους πολιτικούς της ευρωζώνης να κάνουν πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκαναν και οι απειλές στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αποτελούν εξαίρεση.
Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές κινούνται με αργό ρυθμό, ενώ οι φόβοι παραμένουν για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Katie Allen στη Guardian με τίτλο “Eurozone pins hope on long-awaited economic rebound”. Αν και η ΕΚΤ προσπαθεί να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στις γειτονικές χώρες της ευρωζώνης, οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον προφανή κίνδυνο τόσο για τις χώρες της περιφέρειας όσο και για την ίδια τη νομισματική ένωση.
Στο βάθος ΔΝΤ
Καθώς οι πιθανότητες της Ελλάδας να επιτύχουν το στόχο υποχωρούν, καθίσταται πιο δύσκολο για το ΔΝΤ να δικαιολογήσει επέκταση επιπλέον χρηματοδότησης επειδή σύμφωνα με τους κανονισμούς του δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση χωρών με μη βιώσιμο χρέος. Εάν η ευρωζώνη, από την πλευρά της παραδεχτεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, αυτό θα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αίτημα της Ελλάδας για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και κατά συνέπεια η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Προς το παρόν η Κομισιόν διά στόματος Pier Moscovici αρνείται να εμπλακεί στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και ζητά να ολοκληρωθεί πρώτα το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
O Zsolt Darvas, oικονομολόγος του Bruegel εκτιμά ότι εάν η ευρωζώνη μειώσει το επιτόκιο και προσφέρει 40 δισ. ευρώ επιπλέον, μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας χωρίς να υπάρξει μία πολιτικά δύσκολη διαγραφή χρέους –σύμφωνα με το συνδρομητικό Βloomberg.
Το δολάριο σταθεροποιείται ενώ η ελληνική οικονομική κρίση βαραίνει το ευρώ
Το δολάριο ξεκίνησε δυναμικά την Τρίτη, καθώς η ανησυχία για την δανειακή κρίση της Ελλάδας βοήθησε ώστε να σπρώξει το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Το ευρώ έπεσε περίπου 0,1% τη Τρίτη, στα 1,1145 δολλάρια, επιστρέφοντας στο επίπεδο της Δευτέρας (1,1131 δολλάρια) και σαφώς σε απόσταση από τους δυο μήνες ανόδου που έφτασε τα 1,1392 δολλάρια την περασμένη εβδομάδα.