Το μεγάλο «στοίχημα» για τη νέα ισχυρή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, δεν αφορά σε τίποτε άλλο εκτός από την οικονομία.

Η πολιτική που ασκήθηκε στην οικονομία, η οποία και καταδίκασε στη μεγαλύτερη ήττα της τη Νέα Δημοκρατία, αναγκάζει τη νέα κυβέρνηση να βαδίσει στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς μάλιστα περίοδο χάριτος και με μοναδική προοπτική να επιτύχει -και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Υπάρχουν λύσεις» επέμενε πεισματικά ο Γιώργος Παπανδρέου, οι Έλληνες φαίνεται να τον πίστεψαν και τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι είχε δίκιο και ότι ήξερε ακριβώς τι έλεγε.

Πρώτη και καθοριστική δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τον χρόνο μείωσης του ελλείμματος, που ουσιαστικά θα κρίνει και τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των Ελλήνων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, αλλάζοντας τη σχέση κατανάλωσης, που εδώ και μήνες είναι απογοητευτική έως επικίνδυνη.

Μοναδικό όπλο του Γιώργου Παπανδρέου για το επόμενο διάστημα φαντάζει η αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας και η αισιοδοξία που διακατέχει, τούτες τις ώρες τουλάχιστον, μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, που φαίνεται να επικροτεί με μεγάλη ευχαρίστηση την πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε.

Στον αντίποδα, πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δίνει το στίγμα της ελληνικής οικονομίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ελάχιστοι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση με βάση τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών -και αυτοί λόγω της κρίσης και όχι ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των μηχανισμών.

Ειδικότερα:

* Ο ρυθμός ανάπτυξης το β’ τρίμηνο ήταν αρνητικός -0,3% , ενώ στην Ευρωζώνη η υποχώρηση ήταν πολλαπλάσια (-4,6%).
* Η κατανάλωση υποχώρησε το β’ τρίμηνο κατά 1% περίπου. Ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε 11,2% στο επτάμηνο, η κυκλοφορία επιβατικών αυτοκινήτων, παρά τα μέτρα στο οκτάμηνο μειώθηκε 17,9%.
* Στον τομέα της παραγωγής παρατηρήθηκε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής 23% στο εξάμηνο και 28% επίσης στο α’ εξάμηνο υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα.
* Στον εξωτερικό τομέα παρατηρείται μείωση των εξαγωγών αγαθών κατά 23% και των υπηρεσιών 23,5% στο επτάμηνο και των εισαγωγών αγαθών 29,2% και πληρωμές υπηρεσιών επίσης στο επτάμηνο κατά 15,4%.
* Ο αριθμός ανέργων στο β’ τρίμηνο παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθαν σε 442.600 έναντι 357.100.
* Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ ο εναρμονισμένος στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2%.
* Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 7,3% και των νοικοκυριών κατά 4,7%.

Κάτω από το βάρος αυτών των μεγεθών μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι πρώτη προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου της χώρας είναι η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάποιου είδους απογραφή, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύουν τα στοιχεία που είχε μέχρι τις εκλογές ανακοινώσει η απελθούσα κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή δημόσια, στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ο πρώην πρωθυπουργός να διασκεδάσει τους φόβους του.

Πάντως, τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες θα τις κάνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, και για το σκοπό αυτό φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, επικεφαλής του νέου οικονομικού επιτελείου, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αμέσως θα ξεκινήσει και η διαδικασία κατάρτισης του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2010, που θα κατατεθεί στη βουλή περί τις 20 Νοεμβρίου.

Οι προβλέψεις του θα ενσωματώνουν και τις νέες πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, όπως είναι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων, τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ, την επαναφορά της φορολογίας των κληρονομιών – γονικών παροχών για «μεγάλες» περιουσίες κ.λπ.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα γίνουν άμεσα, με την προώθηση στη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων.

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό θα καταρτιστεί και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές μέχρι το 2012.