Έπειτα από έντονη φημολογία και σενάρια, ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, απηύθυνε επισήμως έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο κ. Μοντόρο δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι «από πού θα προέλθουν αυτά τα ποσά».

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια διάσωσης, ενώ υπογραμμίζουν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και αφορά στην απευθείας ή μη διοχέτευση πόρων από τους μηχανισμούς στήριξης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η είδηση ανέβασε και πάλι την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου στο 6,42%.

Ο Ισπανός υπουργός κάλεσε τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της Ε.Ε., γιατί τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας δεν είναι πάρα πολλά.

Ο κ. Μοντόρο είπε ακόμα ότι η Ισπανία, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της (τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη), δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «περισσότερους μηχανισμούς ευρωπαϊκής ενοποίησης», τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28-29 Ιουνίου.

Να σημειώσουμε ότι είχαν προηγηθεί ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας προς την ισπανική κυβέρνηση, με στόχο η τελευταία να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης. Ως ύστατη προσπάθεια μπορεί να ληφθεί η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπoυ, Στέφεν Σάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης το εάν θα αποφασίσει να κάνει αίτηση για χορήγηση βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές και κανείς, πολύ περισσότερο η γερμανική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να της δώσει συμβουλές, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι η Ισπανία «πρέπει να δώσει ξεκάθαρα στοιχεία για τον όγκο των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, προκειμένου η Ευρώπη να είναι έτοιμη να βοηθήσει, εάν χρειαστεί».

«Στο κόκκινο» το Χ.Α. – Μικτή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια

Σε νέα χαμηλά υποχωρεί σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., καθώς οι πιέσεις στο ταμπλό συνεχίζονται αμείωτες, μετά και την τριήμερη διακοπή των συναλλαγών.

Πτωτικά σε ποσοστό έως 7,13% κινείται ο δείκτης των τραπεζών, από τη σύνθεση του οποίου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank.

Υποχωρώντας σε ποσοστό έως και 5,80% νωρίτερα, η μετοχή της ΕΤΕ βρέθηκε να διαπραγματεύεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 0,942 ευρώ.

Με απώλειες διαπραγματεύεται η πλειονότητα των μετοχών στον FTSE20, με εξαίρεση τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Τιτάν και Βιοχάλκο.

«Οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί λόγω της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο η αγορά ίσως αναζητήσει κάποια στήριξη στις ελπίδες ότι οι Ε.Ε. και ΕΚΤ θα μπορούσαν να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης» σχολιάζει σήμερα, στο πρωινό της report, η Eurobank Securities.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισοτιμία EUR/USD δοκίμασε νωρίτερα το 1,2415 για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η ισοτιμία σε θετικότερο κλίμα έφτασε έως και το 1,2540.

Χρηματιστήρια

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,86%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,43%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.382,00 μονάδες με άνοδο 1,04%.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7

Στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7 με θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγές του G7, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν ήδη ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα διάσωσης, οι αγορές ανησυχούν για τους κινδύνους από μια ισπανική τραπεζική κρίση καθώς και για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα εκτός ευρώ.

«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και να εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Άρα, προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.