Στον προθάλαμο της αυστηρότερης κοινοτικής επιτήρησης βρίσκεται η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα εφαρμόζοντας το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Κοινοτικής Συνθήκης, θα ζητήσει από το Εcofin να της δώσει εντολή σύνταξης νέας έκθεσης για την Ελλάδα (όπως προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 9) με νέο χρονοδιάγραμμα και νέους όρους προσαρμογής.

Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα εδώ και τώρα ισχυρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ριζική αναδιάρθρωση του τομέα των στατιστικών στοιχείων.

Κατόπιν τούτου, και λόγω της αμφιβολίας που υπάρχει για τα πραγματικά στοιχεία που παρουσίασε έως τώρα η Ελλάδα, πιθανότατα τίθεται σε νέο πιο στενό καθεστώς επιτήρησης.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο για την πολιτική και τις προϋποθέσεις που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα.

Ταυτόχρονα, δεν ισχύει έως τον Ιανουάριο καμία παράταση προθεσμίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα, έως ότου δηλαδή η Ελλάδα υποβάλει το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ το πιθανότερο είναι η σύσταση της επιτροπής να συζητηθεί τότε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε στο διευθυντήριο της Κομισιόν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010 και ανέλαβε δεσμεύσεις για διαρθρωτικές αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2010.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, απαίτησε όμως μεγαλύτερη δράση και ενημέρωσε τους υπουργούς της Ευρωζώνης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπιστώσει πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% εντός του 2010, όπως της είχε ζητήσει τον Απρίλιο.

Από εκεί και μετά θα ξανασυζητηθεί η χρονική παράταση και το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.