Το ευρώ δεν βρήκε λόγο να αντιδράσει στην πιο σημαντική από άποψη επιρροής ανακοίνωση της ημέρας, τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, που ενισχύθηκε τρεις φορές πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα και τη Γαλλία παραμένει θολό, έπειτα από τις άκαρπες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση και με τους επενδυτές να περιμένουν προς τα πού θα «γείρει» τελικά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Hollande, μετά και την τελεία που έβαλε η Merkel στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου.
Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία στο επίκεντρο βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος ύστερα από χθεσινά δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση να ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Bankia.
Την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και επαναξιολόγησης της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρωζώνη και κάνει σημαία η Γερμανία έθιξε ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara. Αναφερόμενος στη Γερμανία, δήλωσε ότι «θα πρέπει να αλλάξει τις ισορροπίες στην εξίσωση ανάπτυξης/λιτότητας και να επεκτείνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής σε συγκεκριμένες χώρες».
Η πολιτική πτυχή στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης και η συνοδευόμενη αβεβαιότητα συνεχίζουν να καθορίζουν την επενδυτική ψυχολογία εις βάρος του ρίσκου και υπέρ της ενίσχυσης του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 1,3000 δολάρια, ενώ σήμερα και η στερλίνα, παρά τη θετική χθεσινή της απόδοση, χάνει έδαφος.
Στην Αυστραλία, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε σε υψηλά 2,5 ετών, με αποτέλεσμα το δολάριο Αυστραλίας να περάσει κάτω από τα 1,0200 δολάρια ΗΠΑ, πτώση που συντηρεί και η εκτίμηση της RBA ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού 2011/2012 θα διαμορφωθεί στα 44,4 δισ. δολάρια Αυστραλίας, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 37,1 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.
Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη