«Το τέλος της πολύ δύσκολης άσκησης των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά θωρακισμένες» σχολιάζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής.
Όπως εκτιμούν, ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί πλέον σε στέρεες βάσεις και οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπερκαλύπτουν τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ. Μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης» εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι και υπενθυμίζουν πως το 2013, «μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησε στον σχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη σημερινή τους μορφή, ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ποσού περίπου 26 δισ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, περί τα 8,3 δισ. ευρώ».
Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου επέτρεψαν:
- την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών εν όψει των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό
- την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές για άντληση ρευστότητας με κόστος χαμηλότερο -σε ορισμένες περιπτώσεις- από το αντίστοιχο του ελληνικού Δημοσίου
- τη σηματοδότηση από μέρους των αγορών της αρχής του τέλους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση.
«Ταυτόχρονα η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το ελληνικό Δημόσιο και, συνεπώς, τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους» προσθέτουν.
Χ.Λ.