Τα δημοσιονομικά της χώρας είναι προφανώς σε κάκιστη κατάσταση, με το έλλειμμα, σύμφωνα μες τι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, να φτάνει το 10%.

Οι Βρυξέλες πιέζουν ποικιλοτρόπως, και στα έως τώρα δεδομένα έρχεται να προστεθεί η άρνηση του “διευθυντηρίου” της Κομισιόν να δεχθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του συνολικού σχεδίου των 28 δισεκατομυρίων ευρώ για τις τράπεζες. 

Το κανονιστικό πλαίσιο, που έχει τεθεί από την Κομισιόν για τη χρήση των «πακέτων» στήριξης του τραπεζικού συστήματος, απαγορεύει την διάθεση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ,  για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. 

Επί της ουσίας, η Κομισιόν λέει ότι τα κεφάλαια αυτά για να φθάσουν στις επιχειρήσεις πρέπει να περάσουν μέσα από τις τράπεζες, και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ ευθείας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Μια παράλογη λογική, που απλώς προστατεύει τον τραπεζικό τομέα και ουδόλως ενδιαφέρεται για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, και ήδη “πέφτουν” οι πρώτες σκέψεις στο τραπέζι, για το πώς θα ξεπεραστεί ο «σκόπελος του διευθυντηρίου της Κομισιόν».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατυπώνει πλέον τη σκέψη για την δημιουργία μιας κρατικής “υπερτράπεζας”, που μέσω αυτής θα προχωρήσει το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας.

Υπάρχει, όμως, μια σειρά από τα λεγόμενα τεχνικά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό, ώστε να γλιτώσουν την χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις;

Είναι εξάλλου γνωστό ότι στο τέλος του χρόνου (και την αρχή του νέου) πολλές επιχειρήσεις, εάν δεν λάβουν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις, θα καταρρεύσουν, και έτσι θα μεγιστοποιηθεί το μέγα πρόβλημα της ανεργίας.

Επίσης, εάν για τη δημιουργία μίας νέας κρατικής τράπεζας, θα είναι σύμφωνη η Τράπεζα της Ελλάδος και ποια θα είναι η γενική αντίδραση των ιδιωτικών τραπεζών.

Ο χρόνος πάντως δεν είναι στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να λύσει ένα πραγματικό οικονομικό «γόρδιο δεσμό».

Αν τα καταφέρει, θα έχει καταφέρει αυτό που άλλοι όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά ούτε καν επιχείρησαν.