Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων, με βάση την πρόταση που παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα με άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean – Claude Juncker, και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Julio Tremonti, θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε απόψεις οικονομολόγων και αναλυτών – της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της HSBC – για το θέμα των ευρωομολόγων, μια εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρώπη από το 2013 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση της έκδοσης των ευρωομολόγων υποστηρίζεται έως τώρα επισήμως – πέραν από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο – και από την Ελλάδα και το Βέλγιο, ενώ απορρίπτεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είναι θετική όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των δανειακών χωρών των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων που είναι αναγκαία για να στηριχθεί η ανάκαμψη στην περιοχή.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ollie Rehn, χαρακτήρισε την πρόταση για τα ευρωομόλογα ελκυστική, αλλά τόνισε χθες από την Αθήνα ότι απορρίπτεται από άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση κοινής έκδοσης ομολόγων και πιο κεντρικά διαμορφωμένης δημοσιονομικής πολιτικής» είπε ο κ. Steven Major, επικεφαλής στην έρευνα για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της HSBC, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει το βαρύ ‘’λίφτινγκ’’. Χρειαζόμαστε μια πιο διατηρήσιμη λύση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Γερμανία δανείζεται σήμερα για 5ετή διάρκεια με επιτόκιο 1,95%, ενώ το μέσο κόστος δανεισμού των 16 χωρών της Ευρωζώνης για την αντίστοιχη διάρκεια θα ήταν 3,05%.

Η προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ηρέμησε κάπως τις αγορές, αλλά δεν θεωρείται αποτελεσματική λύση, ούτε από τον πρόεδρό της, Jean – Claude Trichet, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε μέτρα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Η πρόταση των κ.κ. Juncker και Tremonti προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, για να χρηματοδοτεί έως το 50% των δανειακών αναγκών των κρατών της Ε.Ε. και έως το 100% για τις χώρες που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης