Ο τελευταίος γύρος των έντονων πιέσεων στο ευρώ σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Ευρωζώνη, με αποκορύφωμα το «ναυάγιο» σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα. Τα νομίσματα αντανακλούν τις αρνητικές εξελίξεις και βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων έναντι του δολαρίου. Με τις νέες εκλογές για την Ελλάδα να βρίσκονται στον ορίζοντα, ο χειρότερος φόβος τώρα είναι η πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, που μοιάζει ολοένα και πιο ρεαλιστικός. Ωστόσο, αν και η πιθανότητα ενισχύεται και η αβεβαιότητα εντείνεται, αυξάνεται και ο φόβος διάχυσης της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ακόμα οι αναλυτές θεωρούν, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, ότι οι αγορές δεν ότι αντιμετωπίζουν το ρίσκο ουσιαστικών ρευστοποιήσεων από αυτά τα επίπεδα πριν από μια τεχνική διόρθωση.

Εκτιμούν ότι το τελευταίο κύμα αποστροφής ρίσκου οφείλεται κυρίως σε τεχνικές πωλήσεις που απορρέουν από το ημερήσιο κλείσιμο της ισοτιμίας EURUSD κάτω από το 1,3000 πριν από μερικές ημέρες, με τους traders να εξετάζουν ακόμα και μια δοκιμασία των χαμηλών του 2012 που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο στο 1,2625. Δεδομένου, όμως, ότι οι αγορές έχουν υπερπουληθεί, αναμένουν μικρή διόρθωση, πριν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις.

Συχνά στα μέσα της εβδομάδας παρατηρείται αντιστροφή, ιδίως σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, και εκτιμάται ότι το δολάριο θα διαμορφώσει κορυφή πριν διορθώσει το υπόλοιπο της εβδομάδας. Την αφορμή μπορεί να δώσουν και οι οικονομικές ανακοινώσεις, όπως είναι τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της FOMC.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη