Ανοίγει ο κύκλος των συζητήσεων για τον περιορισμό της σπατάλης στο άντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έναυσμα δόθηκε έπειτα από πολλές εξωτερικές αλλά και εσωτερικές πιέσεις που δέχθηκαν οι «κραταιοί» του Οργανισμού για περικοπές των δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αρχή έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το βήμα της Συνόδου: «Κάποιοι στην Κομισιόν παίρνουν περισσότερα από μένα. Ήρθε η ώρα να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις των κοινοτικών υπαλλήλων».

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής, έληξε χωρίς συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2014-2020), τέθηκε ωστόσο ένα φλέγον ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα: Οι υψηλές αποδοχές των εργαζομένων στην Ε.Ε., από τον κατώτερο στην κλίμακα της ηγεσίας έως και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους. Αντιφατικό είναι δε το γεγονός ότι ελέω κρίσης οι κυβερνήσεις πολλών κρατών-μελών έχουν προχωρήσει σε σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δραματικές περικοπές.

Με τις δηλώσεις Κάμερον άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου για τους Ευρωπαίους υπαλλήλους, καθώς τέθηκε ως ζήτημα με τον πλέον επίσημο τρόπο, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες αντιδράσεις από τους ευρω-υπαλλήλους

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα, πρωτοεμφανίστηκαν μία πρωτόγνωρη εικόνα έκανε την εμφάνισή της στην «καρδιά» της Ε.Ε., τις Βρυξέλλες: Στις αρχές Νοεμβρίου οι ευρω-υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από την είσοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απείχαν από το καθήκοντά τους. Βασικό αίτημα για εκείνους είναι να λάβουν αύξηση ύψους 6% από τον νέο προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι θα είναι «κουρεμένος».

Το αστείο της υπόθεσης (εάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι) είναι δε το γεγονός ότι τις εν λόγω αυξήσεις είχε εισηγηθεί η ίδια η Κομισιόν, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει μείωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό!

Οι μισθοί-πρόκληση

Μισθοί που στις μέρες μας για έναν μέσο Έλληνα φαντάζουν «άπιαστοι» είναι εκείνοι των Ευρωπαίων αξιωματούχων-και μη.

Ενδεικτικό είναι ότι ο μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου ανέρχεται στα 2.300 ευρώ μηνιαίως. Βέβαια, το ποσό ενδέχεται να ανέβει, εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν και επιδόματα-μπόνους όπως αυτό του εκπατρισμού (16% του μισθού), στέγης (180 ευρώ) και παιδιού (200 ευρώ).

Πριν από αρκετό καιρό, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου είχε παρουσιάσει ένα παράδειγμα που αποτυπώνει το ύψος των απολαβών ενός μέσου εργαζομένου στην Ε.Ε.: Υπάλληλος με δύο παιδιά και λίγα χρόνια προϋπηρεσίας απολάμβανε μισθό ύψους 9.000 ευρώ μηνιαίως!

Στο παράρτημα «Μόνιμοι Υπάλληλοι» της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται οι αμοιβές εργαζομένων:

-Μισθοί: Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί της Επιτροπής κυμαίνονται από 2.300 ευρώ το μήνα για ένα νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο AST 1 έως 16.000 ευρώ το μήνα για έναν ανώτατου επιπέδου υπάλληλο AD 16 με πάνω από 4 έτη αρχαιότητας.

Κάθε βαθμός υποδιαιρείται σε πέντε κλιμάκια αρχαιότητας με αντίστοιχες μισθολογικές αυξήσεις. Ας σημειωθεί ότι οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση ανάλογα με τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο βασικός μηνιαίος μισθός είναι απλώς η βάση εκκίνησης. Για να δει ο ενδιαφερόμενος πόσο ακριβώς θα κερδίζει, πρέπει να προσθέσει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα και ταυτόχρονα να αφαιρέσει τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει (ταμείο σύνταξης, ασφάλιση ασθένειας και κάλυψη ατυχήματος) και άλλους φόρους (φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά ΕΕ).

-Επιδόματα: Οι υπάλληλοι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούνται επιδόματος εκπατρισμού ισοδύναμου προς το 16% του βασικού τους μισθού.

Μεταξύ άλλων επιδομάτων, περιλαμβάνονται το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα προστατευόμενου τέκνου, το εκπαιδευτικό επίδομα και το προσχολικό επίδομα. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό μέσο αντιστάθμισης του κόστους της οικογενειακής μέριμνας κατά την εργασία σε ένα διεθνή οργανισμό.

-Σύνταξη: Οι υπάλληλοι της ΕΕ φτάνουν κατά κανόνα το όριο συνταξιοδότησης στην ηλικία των 63 ετών, αλλά είναι δυνατό να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα με μειωμένη σύνταξη από την ηλικία των 55 ετών, ή να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών.

Οι συντάξεις καταβάλλονται ως ποσοστό του τελικού βασικού μισθού και οι υπάλληλοι δικαιούνται ανώτατη σύνταξη ίση με το 70% του τελευταίου βασικού τους μισθού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης