Στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και στη δυνατότητα του κράτους να θέτει υπό την ευθύνη του μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων η ξαφνική χρεωκοπία θα οδηγούσε όλο το σύστημα σε αποσταθεροποίηση, εστιάζεται η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την οποία θα ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τέταρτη και προβλέπουν επίσης τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού οργάνου για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές.

Η δρομολογημένη μεταρρύθμιση παρουσιάζεται από το αμερικανικό οικονομικό επιτελείο ως η πλέον φιλόδοξη από τη δεκαετία του ’30, και καλύπτει όλες τις πτυχές του τραπεζικού τομέα.

«Στόχος είναι να σωθούν οι αγορές από τις ίδιες τους τις υπερβολές και, στο μέλλον, να βελτιώσει την προστασία του οικονομικού μας συστήματος, που βασίζεται στην αγορά», εξηγούν οικονομικοί κύκλοι προσκείμενοι στον Λευκό Οίκο.

Η μεταρρύθμιση θα απαιτεί από τις τράπεζες ανώτατα επίπεδα για την κεφαλαιοποίηση, τις ρευστοποιήσεις και τον δανεισμό, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες πρακτικές που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο της οικονομίας.

Ακόμη και κάποια από τα επενδυτικά κεφάλαια μεγάλου ρίσκου θα μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς της επιτήρησης, όταν θα έχουν περάσει κάποιο όριο.