Περισσότεροι από 1.100 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και 15 που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, υπογράφουν μια επιστολή της Εθνικής Ένωσης Φορολογούμενων (NTU) καταγγέλοντας την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και καλώντας το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Η επιστολή αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την NTU, υποβλήθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, με αφορμή την ενίσχυση των προστατευτικών μέτρων τους τελευταίους μήνες.

Στις 8 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Απειλεί επίσης να επιβάλει, από τις 22 Μαΐου, δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάσε εξάλλου τις απειλές του ότι θα αποχωρήσει από τη NAFTA, τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό.

Οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Ρίτσαρντ Θάλερ (Νόμπελ Οικονομίας το 2017) και ο Έντμοντ Φελπς (Νόμπελ 2006) αλλά και πρώην σύμβουλοι του Ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους (Χάρβεϊ Ρόζεν, Γουέντι Γκραμ) και ο διευθυντής προϋπολογισμού του Ρόναλντ Ρίγκαν, επέλεξαν συμβολικά την 3η Μαΐου για να δημοσιοποιήσουν αυτήν την επιστολή. Και αυτό γιατί στις 3 Μαΐου 1930 οικονολόγοι είχαν ζητήσει από το Κογκρέσο να απορρίψει τον Νόμο Σμουτ-Χόλεϊ περί δασμών. Με τον νόμο εκείνο αυξήθηκαν δραματικά οι δασμοί σε 20.000 εισαγόμενα προϊόντα, προκαλώντας αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, γεγονός που επιδείνωσε τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης.

«Το Κογκρέσο δεν έλαβε υπόψη του τις προτροπές των οικονομολόγων του 1930 και οι Αμερικανοί πλήρωσαν το τίμημα σε όλη τη χώρα. Οι υπογράφοντες οικονολόγοι και καθηγητές οικονομικών προτρέπουν να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος» τονίζεται στην επιστολή της NTU.

Επαναλαμβάνουν επίσης μέρος της επιστολής της 3ης Μαΐου 1930, που θεωρούν ότι παραμένει ακόμη και σήμερα επίκαιρη: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών θα ήταν λάθος. Θα οδηγούσε γενικά σε αύξηση των τιμών που θα πλήρωναν οι Αμερικανοί καταναλωτές» έγραφαν οι συνάδελφοί τους την εποχή εκείνη.

Πηγή: ΑΠΕ