Οι υψηλότεροι ουρανοξύστες του κόσμου συνδέονται άρρηκτα με τις κατά καιρούς μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
Σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital που είδε το φως της δημοσιότητας, τόσο η κατασκευή του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη το 1930, όσο και η πιο πρόσφατη ανέγερση των πύργων της Κουάλα Λουμπούρ το 1997 και του Ντουμπάι το 2010 ακολουθήθηκαν από οικονομικές κρίσεις, υπογραμμίζει η έκθεση.
«Συχνά τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο είναι απλώς η επίστεψη μίας ευρύτερης “έκρηξης” κατασκευής ουρανοξυστών, που αντανακλά μία εκτεταμένης λανθασμένης τοποθέτησης κεφαλαίων και μίας επικείμενης οικονομικής διόρθωσης», τονίζεται. «Η περάτωση των Πύργων Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ το 1997 ακολουθήθηκε από μία περιφερειακή οικονομική κρίση και την κατάρρευση των ασιατικών νομισμάτων».
Όπως προειδοποιεί η έκθεση «Δείκτης Ουρανοξυστών» (Skyscraper Index), οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, στην οποία κατασκευάζεται το 53% από τους 124 ουρανοξύστες, που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθούν την επόμενη εξαετία. Η Κίνα έχει αποπερατώσει πρόσφατα 75 κτήρια ύψους άνω των 240 μ., ενώ η Ινδία έχει κατασκευάσει δύο, με άλλους 14 να βρίσκονται υπό ανέγερση.
Τα ευρήματα της έκθεσης, ίσως να είναι ανησυχητικά για τους Λονδρέζους, οι οποίοι σήμερα βιώνουν ολοένα και νέες προσθήκες που κρύβουν τον ορίζοντα της πόλης τους, περιλαμβανομένης και της κατασκευής του προοριζόμενου ως υψηλότερου κτηρίου στην Ευρώπη, το 310 μ. «Shard» (άνω φωτογραφία). Στην έκθεση τονίζεται πως την αποπεράτωση το 1873 του πρώτου ουρανοξύστη στον Κόσμο, το κτήριο Equitable Life, ακολούθησε μία πενταετής ύφεση. Το κτήριο κατεδαφίσθηκε το 1912.
Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και ο Πύργος Sears στο Σικάγο, που κτίσθηκε το 1974, όταν η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τριγμούς στην οικονομία και οδήγησε στην αποσύνδεση του δολαρίου από την τιμή του χρυσού. Το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το οποίο στέκει στα 828 μ. και ακολουθούν το Ταϊπέι 101 στα 508 μ και το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης, που υψώνεται στα 492 μ.
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου