Εντείνονται οι πιέσεις προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, εν όψει της επικύρωσης των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για τη θέσπιση του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η συμμετοχή της Γερμανίας στον ESM είναι από οικονομικής απόψεως άκρως αμφιλεγόμενη και από νομικής ενδεχομένως αντισυνταγματική, υποστηρίζουν 12 επιφανείς οικονομολόγοι και νομικοί της Γερμανίας σε έρευνα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Manfred Neumann, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής πολιτικής στη Βόννη, υποστηρίζει ότι «επειδή η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας δεν μπορεί να πει όχι, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εμφυτεύεται στην Ο.Ν.Ε. ο πυρήνας της Ένωσης μεταφοράς πόρων. Ήδη η θέσπιση του προσωρινού ταμείου βοήθειας (ESFS) καταδεικνύει πόσο γρήγορα επιταχύνονται τα μεγέθη».

Ο Berndt Luke, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, σημειώνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα αποσκοπούσε στην αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες.
«Αυτό απέτυχε, διότι η κρίση πέρασε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Την ώρα που η Γερμανία πρέπει να δίνει εγγυήσεις, αυτές οι χώρες δεν αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Εάν πάψουν να αποδέχονται τους όρους αναδιάρθρωσης της οικονομίας, κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση».

Ο Charles Blanchard, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομίας, υποστηρίζει ότι «η γερμανική Βουλή θα διαπιστώσει ότι οι απόψεις της Merkel και του Schäuble σημαίνουν συνεχώς νέα βάρη για τον Γερμανό φορολογούμενο, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μόνον μία αξιόπιστη διαδικασία αναδιάρθρωσης μπορεί να βάλει σε αυτό ένα τέλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Gustav Horn από το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας, που πρόσκειται στα συνδικάτα, διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα, αν θα αντιμετωπίσουν τα χρέη των χωρών-μελών ως εσωτερικό ή ως εξωτερικό χρέος. Στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να αποφασίσουν την κοινή εγγύηση των κρατικών χρεών με κάλυψη της Ε.Κ.Τ.. Έτσι θα διασκέδαζαν τους φόβους των αγορών και θα έπεφταν τα ασφάλιστρα κινδύνου». Προέκριναν όμως τη δεύτερη εκδοχή, αντιμετωπίζοντάς τα ως εξωτερικό χρέος.

Κατά τον Horn, «οι πολιτικοί δεν είχαν καθαρή εικόνα για το τίμημα των ενεργειών τους. Ο κίνδυνος είναι ότι στο μέλλον κρατικά ομόλογα σε ευρώ με το χρέος να διατηρείται στο ίδιο ύψος θα έχουν συνεχώς υψηλότερα επιτόκια από τα ομόλογα των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας. Καθόλου καλές προοπτικές για την ευρωζώνη».

Ο Dieter Spetman, πρόεδρος του ομίλου Thyssen, ο οποίος ανήκει στην ομάδα που έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της βοήθειας στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «με την πολιτική της Merkel οι Έλληνες δεν θα γιατρευτούν. Αλλά αυτή η πολιτική αποδυναμώνει τη Γερμανία. Όταν οι γερμανικές τράπεζες και ασφάλειες θα χρειαστούν αύξηση των ίδιων κεφαλαίων που μόνο από το φορολογούμενο μπορεί να προέλθει, θα το καταλάβουν και οι πολίτες. Αλλά λεφτά των Γερμανών πολιτών για του ξένους πιστωτές της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, αυτό δεν το καταλαβαίνει ο πολίτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης