«Λανθασμένη πληροφορία που διαδίδεται από τα ΜΜΕ» χαρακτηρίζει την αναφορά περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και κάνει, αντιθέτως, λόγο για «τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα».

«Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και η οποία είναι λανθασμένη» δηλώνει ο κ. Ζιν στην «Deutsche Welle» και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Για τη δική του όμως συνεισφορά, το ΔΝΤ δεν συνυπολογίζει ένα μέρος του ελλείμματος. Αυτός, όμως, είναι ο ορισμός του ΔΝΤ και όχι της Eurostat ή άλλων στατιστικών υπηρεσιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, όταν εξαιρείς έναν σημαντικό αριθμό δαπανών, πάντα πετυχαίνεις πλεόνασμα, αναφερόμενος κυρίως στα χρήματα που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται, πάντως, ότι το πιθανότερο σενάριο για το ελληνικό χρέος είναι ένα έμμεσο «κούρεμα», με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από το βάρος του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπλήρωνε τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επιβεβαιώθηκε τελικά και από την Eurostat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εντούτοις, η επίτευξη ή όχι του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα αρκετά διαφιλονικούμενο ζήτημα στις τάξεις των οικονομολόγων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια “αυταπάτη” της Αθήνας που έχει τις ευλογίες της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» αναφέρει η «Deutsche Welle».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης