Ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στη στρατηγική, τις προτεραιότητες και τους στόχους για την εθνική οικονομία, που συνεχίζει να απειλείται από κινδύνους, που είχαν να εμφανιστούν δεκαετίες ολόκληρες.

Η αποπομπή του Γιώργου Αλογοσκούφη δεν είναι ωστόσο αμελητέα, με δεδομένο ότι είναι αυτός που ευθύνεται στο μεγαλύτερο βαθμό για το «σμπαράλιασμα» της οικονομίας μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέλαβε μια σχετικά ισορροπημένη και εύρωστη οικονομία και παραδίδει… χάος.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Χωρίς τρυκ, σκοπιμότητες και «κομματικά φίλτρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος υπουργός δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης και το χειρότερο είναι ότι θα κρίνεται σχεδόν καθημερινά, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που απόλαυσε μεγάλα διαστήματα ανοχής, τόσο από παράγοντες της οικονομίας, όσο και από τα μίντια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαθανασίου θα κριθεί πρώτα και κύρια από την ικανότητά του να εισπράττει τους φόρους, που αναλογούν στον καθένα.

Ρουσφέτια, «στραβά μάτια» και άλλα πολιτικά τερτίπια είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.

Ο ίδιος φαίνεται να το κατανοεί. Έτσι τουλάχιστον έδειξε στην ομιλία παραλαβής του υπουργείου Οικονομίας από τον απερχόμενο Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι, μεταξύ άλλων, οι βασικές προτεραιότητες του Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος φάνηκε να θέλει να ανοίξει αμέσως το διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες και σπεύδοντας να καθησυχάσει τα «φορολογικά υποζύγια», ανέφερε: «δεν μπορούμε να ζητήσουμε νέες θυσίες από χαμηλόμισθούς, αγρότες και μικρομεσαίους».
Πάντως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Η χώρα δυσκολεύεται εξαιρετικά να βρει φθηνό δανεικό χρήμα για τις ανάγκες της.

Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι θα πετύχει το πείραμα με τα «λαϊκά ομόλογα» και τις όποιες εγγυήσεις των ΕΚΤ και θα ανοίξουν και πάλι οι χρηματοδοτικές γραμμές.

Επιπλέον, στις 19 Ιανουαρίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τις οποίες θα λάβει υπόψη του για τα τρία σενάρια που αφορούν στην ελληνική οικονομία και εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Από τους χειρισμούς στη συγκεκριμένη υπόθεση θα κριθεί άλλωστε  η επανείσοδος της χώρας μας σε ουσιαστικό καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης. Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αργά χθες το βράδυ, το έλλειμμα του 2008 θα ξεπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά υφίστανται τα κριτήρια, για να μπει ξανά η χώρα  σε κοινοτική επιτήρηση.

Προς το παρόν, όμως, μας γλιτώνει η διεθνής κρίση, που δε λέει να κοπάσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης