«Δεν συντρέχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από το δοκιμασμένο μηχανισμό» υποστήριξε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς αναφερόμενη στο ρόλο της τρόικας.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αξιοποίηση της τρόικας για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης των χωρών της κρίσης. Αυτό αποσαφήνισε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στο πλαίσιο του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ, προσθέτοντας ότι «δεν συντρέχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από τον δοκιμασμένο», όπως τον χαρακτήρισε, «μηχανισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι της τριμερούς είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές διμερείς επαφές, η κα. Βιρτς είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας «καλοδεχούμενος συνομιλητής» και η γερμανική κυβέρνηση τον «προσμένει με χαρά» στο Βερολίνο. Όπως διευκρίνισε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επί της ουσίας δεν θα διεξαχθούν σκληρές συνομιλίες. Όσον αφορά τα περί πιθανής συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα, η κα. Βιρτς είπε ότι η καγκελαρία δεν έχει κάνει συγκεκριμένα σχέδια, θα πρέπει να θεωρηθεί όμως βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει να ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά για το πως σκέπτεται να χειριστεί το θέμα του χρέους.

Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στο Deutschlandfunk ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Γερμανία. Ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις του τελευταίου για κατάργηση της τρόικας.

Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και στην ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η τρόικα -ως επόπτης των μεταρρυθμίσεων- απαντά:

«Μακροπρόθεσμα ναι. Βραχυπρόθεσμα όμως θα πρέπει να υπάρξει κάτι σαν την τρόικα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε και το ΔΝΤ, από τη στιγμή που και το ΔΝΤ ανέλαβε ένα μέρος της χρηματοδότησης. Δεν θα ήταν σίγουρα έξυπνο, να παραιτηθούμε εκ των προτέρων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν. Αλλαγές στις δομές, τις οποίες θεωρώ σημαντικότερες από τα μέτρα λιτότητας για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις για το τι θα έπρεπε να αλλάξει. Να παραιτηθεί όμως κανείς από προγράμματα και παράλληλα να ζητήσει μείωση του χρέους δεν γίνεται, διότι δεν πρόκειται να συμπράξουν οι αγορές και δεν θα υπάρξει η ανάλογη ευρεία υποστήριξη για να παρεμποδιστεί μια χρεοκοπία στην Ελλάδα».

Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις

Στην ερώτηση εάν γνωρίζει τα σχέδια των Βρυξελλών σε σχέση με την Ελλάδα, μετά και τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ για κατάργηση της τρόικας, απαντά:

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Γιούνκερ την Τετάρτη. (…) Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχει τα βασικά κομμάτια των σημερινών υποχρεώσεων και αν μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις ώστε να βγει από την κρίση. Να μην κάνεις τίποτα, να επιστρέψεις στο παρελθόν και παράλληλα να περιμένεις διεθνή αλληλεγγύη δεν γίνεται, και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί, θα πρέπει να υπάρξει προθυμία για διάλογο σε μια τέτοια κρίση. Αλλά θα πρέπει να έρθει με προτάσεις».

Ο Ελμαρ Μπροκ επιμένει για την περίπτωση της Ελλάδας ότι «όταν κάποιος παίρνει κάτι θα πρέπει και να δίνει κάτι». Στην ερώτηση εάν για παράδειγμα θα ήταν αποδεκτό να υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων και παράλληλα αύξηση των κοινωνικών παροχών, ο Γερμανός πολιτικός απαντά:

«Εάν θέλουν με άλλο τρόπο να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό δεν έχω πρόβλημα, εάν οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερο και το βάρος δεν πέφτει μόνο στους μικρομεσαίους δεν έχω πρόβλημα. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να είναι ελεγχόμενα, ότι μπορούν να λειτουργήσουν και δεν είναι μόνο υποσχέσεις».
Τέλος, ο Έλμαρ Μπροκ διαπιστώνει πιο χαμηλούς τόνους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και μια προσπάθεια προσέγγισης της Γερμανίας, όταν για παράδειγμα ο κ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι οι Γερμανοί πλήρωσαν πάρα πολλά. Προσθέτει όμως ότι στην πράξη θα διαπιστώσει τελικά τι σημαίνουν όλα αυτά.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα συνομιλιών Μέρκελ – Ομπάμα

Η Κριστιάνε Βιρτς αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο την ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι και ειδικά πιθανές γαλλικές προθέσεις μεσολάβησης μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, όσο και τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περί λιτότητας.

Η Κριστιάνε Βιρτς άφησε πάντως να εννοηθεί ότι το θέμα Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης της κ. Μέρκελ και του κ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.

Για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, απαντώντας σε ερωτήσεις, διαβεβαίωσε ότι υπήρξε αλληλογραφία σε πολύ φιλικό τόνο μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία και οι δύο εκφράζουν την επιθυμία να συναντηθούν.

Κατά την εκτίμηση της κ. Κοτέ αυτό θα συμβεί όμως το «προσεχές διάστημα».

«Η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση»

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο γερμανόφωνος Τύπος και σήμερα στις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τον ευρωπαϊκό αντίλογο. Πυκνώνουν οι φωνές ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Η έντυπη έκδοση του Spiegel φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνεται και συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον τίτλο «Δεν πρέπει να φοβάστε» ενώ στο κύριο σχόλιο υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της ‘βοήθειας’ προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

Η αξιοπιστία θα κριθεί

Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

«Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας. Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung συγκρίνει το ισπανικό κίνημα Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Και τα δυο κόμματα, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν με απειλές του τύπου ότι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος. Τώρα ζητούν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους ή για τους όρους αποπληρωμής. Και για τα δύο κόμματα επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία τους – όχι μόνο στα μάτια των δανειστών αλλά και των ψηφοφόρων».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης