Το ερώτημα, ποιο επίπεδο τιμής στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μπορεί να δώσει ώθηση για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, χωρίς βεβαίως να πλήξει την ευρύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, απασχόλησε τους υπουργούς Ενέργειας της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8), κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Σε μία χρονική συγκυρία, που οι τιμές στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών η σταθεροποίηση και η ομαλότητα στην αγορά φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα σε οικονομικό και πολιτικό τοπίο.

Για παράδειγμα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προτρέπουν τον ΟΠΕΚ να εστιάσει την προσοχή του στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, η Σαουδική Αραβία- η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη- «βλέπει» μελλοντική άνοδο της τιμής στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα, το βασίλειο των Σαούντ, με τη μεγαλύτερη επιρροή στους κόλπους του ΟΠΕΚ, ενθάρρυνε τον διεθνή οργανισμό να «διατηρήσει πορεία» κατά τη συνάντηση της επόμενης Πέμπτης και, συνεπικουρούμενη από τη Λιβύη, έκανε λόγο για προοπτικές αύξησης της ζήτησης και των τιμών.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κάλπασε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδα πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν διπλάσια από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου και πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι με τα οποία η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι μπορεί να ζήσει για να συνδράμει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, έχει προειδοποιήσει για συρρίκνωση 21% των επενδύσεων για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 2009, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης.