Καλά κρατεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που βεβαίως περιστρέφεται γύρω από τις πιθανότητες που έχει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3, όπως εκτιμά ο επικεφαλής ανάλυσης ευρωπαϊκών κρατικών χρεών της Standard & Poor’s Ratings Group σε σημερινή συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Moritz Kraemer δήλωσε ότι για να είναι αποτελεσματική η αναδιάρθρωση, οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50%-70% των απαιτήσεών τους. Ο Kraemer τονίζει πως αναμένει πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του βάρους της Ελλάδας επιμηκύνοντας τη διάρκεια των ομολόγων και μειώνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν θα είχε νόημα αν το αποτέλεσμα είναι απλώς να περιοριστεί το χρέος της Ελλάδας στο 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 160%.

Αντιθέτως, ο Kraemer υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο δραματική όσο στην Ελλάδα και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ιρλανδικού χρέους είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς η Ιρλανδία έχει φτάσει σε σημείο καμπής.

«Εθελοντική αναδιάρθρωση στα επόμενα δύο χρόνια η λύση για την Ελλάδα»

Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της πριν τον Ιούνιο του 2013, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη της Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον δικηγόρο που συμβούλεψε την Ουρουγουάη για την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους της το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, ο Lee Buchheit, συνεργάτης της νομικής εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, θα προειδοποιήσει σε συνέδριο στη Φλωρεντία ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χωρίς την εθελοντική συγκατάθεση των πιστωτών θα προκαλέσει «σεισμική δόνηση» που θα γίνει αισθητή στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Περίπου το 90% του ελληνικού χρέους διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τροποποιήσει τις συμβάσεις ομολόγων για να μειώσει το ποσό της εξόφλησης, τις ημερομηνίες λήξης και το επιτόκιο. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα απέτρεπαν μελλοντικά τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

«Έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ από χρήματα των φορολογούμενων για να “ξορκίσει” την πιθανότητα αναδιάρθρωσης στην Ευρωζώνη, θα είναι έτοιμη η πολιτική τάξη της Ευρώπης να φτάσει στο άλλο άκρο υποστηρίζοντας μία “άγρια” αναδιάρθρωση χρέους», αναμένεται να τονίσει ο Buchheit σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Buchheit εκτιμά ότι παρά το γεγονός πως τόσο δραστικά μέτρα αποτελούν τον πιο γρήγορο τρόπο για να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα ένα βιώσιμο χρέος, είναι απαραίτητη μία πιο ευφυής «εθελοντική» μέθοδος για να γίνει η χώρα ξανά ένας αξιόπιστος εκδότης ομολόγων στο άμεσο μέλλον.
«Αν οι πιστωτές επιλέξουν να συμμετάσχουν αυτοβούλως σε μία πράξη μετατροπής των υποχρεώσεων για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του πιστούχου, ποιος θα μπορεί να αμφιβάλλει για μία τέτοια απόφαση;» προσθέτει ο Buchheit.
Πριν από οκτώ χρόνια στην Ουρουγουάη, όλοι οι πιστωτές πείστηκαν να αποδεχτούν την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων, διατηρώντας αμετάβλητη την ονομαστική αξία και το κουπόνι.

Commerzbank: «Θα συνεχιστεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση»

Εν τω μεταξύ η Commerzbank εκτιμά ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί καθώς η επίμονη ύφεση και η μεγαλύτερη ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν πιο δύσκολο το έργο της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει την οικονομία πίσω στην ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires η γερμανική τράπεζα αναφέρεται στην υποχώρηση των εσόδων κατά 8,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 που έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του προϋπολογισμού για αύξηση κατά 3,3%.

Η Commerzbank σημειώνει επίσης ότι στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αναχρηματοδοτήσει το 75% του δημόσιου χρέους ωρίμανσης το 2012, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό φαίνεται μάλλον ανέφικτο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης