Κοινή θεωρούν τη «μοίρα» Ελλάδας και Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι όποιες τοποθετήσεις των επικεφαλής αφορούν ταυτόχρονα και στις δύο χώρες. Οι πιέσεις πάντως είναι πλέον ασφυκτικές, ενώ άρχισε σταδιακή «στοχοποίηση» των δύο χωρών στο ποσοστό που οι οικονομικές τους επιδόσεις επηρεάζουν τη συνολική εικόνα της Ευρωζώνης και αποσταθεροποιούν σε κάποιο βαθμό το ευρώ.

Παράλληλα, από τις σημερινές δηλώσεις τους φαίνεται ότι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η Ιρλανδία θα αποτελέσουν κριτήριο και για τα μέτρα που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές.

Τα δημόσια χρηματοοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας επηρεάζουν το σύνολο της δεκαεξαμελούς οικονομικής και νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Juncker τόνισε ότι η συνάντηση του Ecofin περιλαμβάνει εκτεταμένες συνομιλίες με  Ιρλανδούς και Έλληνες αξιωματούχους, αναφορικά με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού των χωρών αυτών.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ιρλανδία προτίθεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Juncker δέχτηκε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα της Συνάντησης Κορυφής των G20 εκβιομηχανισμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, λέγοντας ότι τα βήματα που αποφασίστηκαν είναι φιλόδοξα και εκτενή, ενώ θεωρούνται ικανοποιητικά από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σημείωσε πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι καλή.

Επικριτικός και ο επίτροπος Αλμούνια

Εντός του 2009 θα πρέπει να μειώσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, τόνισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Joaquin Almunia.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου πως η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία να διορθώσουν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη τους, με στόχο τη μείωση στα υπερβολικά ελλείμματά τους, ενώ διαπιστώνει επιδείνωση των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη. 

Ο Almunia επισήμανε πως το α΄ τρίμηνο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δε θα είναι θετικό, αν και διακρίνει σημάδια βελτίωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στη ζώνη των 16.

Θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα της συνόδου των G20, ωστόσο εξέφρασε τις σημαντικές ανησυχίες του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει με 75 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τα ποσά που θα συνεισφέρουν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν ακόμα καθορισθεί.