Η κρίσιμη πρώτη περίοδος για την αντοχή των τραπεζών και των χρηματιστηρίων πέρασε και ακολουθεί η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία, μέσω του επαναπροσδιορισμού του οικονομικού μοντέλου διεθνώς.

Στην κατεύθυνση αυτή στρέφονται και οι προσπάθειες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προφανώς αναμένουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, τη δική τους πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης θα διαμορφώσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Στο πλαίσιο αυτής της έντονης κινητικότητας, τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα βρίσκονται, το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, εκτός Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens και τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker.

Την Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής θα μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της αντιμετώπισης της κρίσης, εν όψει και της Διεθνούς Διάσκεψης του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, στην Ουάσιγκτον.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Για το θέμα αυτό εκφράστηκαν πολλές απόψεις, όπως ότι η λήψη μακροπρόθεσμων οικονομικών μέτρων ανάπτυξης θα έχει θετικότερα αποτελέσματα, αλλά ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να μην υπάρξουν μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τους άνεργους, του χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ δεν αποκλείεται και μία οικονομική συμπαράσταση σε όσους το έχουν ανάγκη, υπό τη μορφή μιας έκτακτης καταβολής.

Απ’ την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου θα προεδρεύσει σήμερα, στη Βιέννη, της πρώτης συνάντησης της λεγόμενης «Επιτροπής Στίγκλιτς», η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του κόσμου για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των αρχηγών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, εν όψει της συνόδου κορυφής για τη διεθνή οικονομική κρίση.

Παράλληλα, Δευτέρα και Τρίτη συνεδριάζουν Eurogroup και ECOFIN αντίστοιχα. Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δίνει σε λίγες ώρες στη δημοσιότητα την εξάμηνη έκθεση της Επιτροπής, η οποία και επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη «φλερτάρει» επισήμως με την ύφεση παρουσιάζοντας σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κινηθεί οριακά στο 0,1% και στην υπόλοιπη Ευρώπη στο 0,2% έως το πολύ 0,3%.

Σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας εκτιμάται ότι «στο γράμμα του νόμου» δεν αλλάζει τίποτα, αλλά θα εκμεταλλευθούν όλα τα κράτη-μέλη τις δυνατότητες που παρέχει το Σύμφωνο για κάποια «χαλάρωση», λόγω εκτάκτων περιστάσεων. Ωστόσο, η Ελλάδα λόγω ελλείμματος που αγγίζει το 3% δεν μπορεί να ποντάρει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας!