Οι μισές περίπου ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους σχέδια στήριξης και αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές δυσκολίες με κρίσιμη χρονική υστέρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη εγκριθεί 18 εθνικά σχέδια κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο χώρο των τραπεζών, ενώ εκκρεμεί η έγκριση άλλων 19 σχεδίων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Αν και η Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τελικά τις ελληνικές αιτιάσεις και να εγκρίνει το σχέδιο των 28 δις ευρώ, δεν είναι σίγουρο ότι η χώρα μας δεν θα χάσει και άλλο πολύτιμο χρόνο μέχρι την εφαρμογή του. Η «μάχη» μεταφέρθηκε από χθες στη Βουλή με την κατάθεση του απαιτούμενου νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και ζητήματα νομικής επάρκειας.

Ωστόσο, η υπόλοιπη Ευρώπη οργανώνεται και προχωρά, δημιουργώντας κρίσιμη διαφορά από την Ελλάδα.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει είτε μέτρα για τη διάσωση συγκεκριμένων τραπεζών (π.χ. το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, της βρετανικής Bradford and Bingley και της δανέζικης Roskilde Bank) είτε μέτρα για την αναδιάρθρωση τραπεζών (π.χ. της ολλανδικής ING και των γερμανικών IKB και Sachsen LB), σχέδια εγγυήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Φιλανδία, Δανία) ή μέτρα στήριξης της τραπεζικής βιομηχανίας (Σουηδία).

Υπό αξιολόγηση βρίσκονται ακόμη τα μέτρα του βελγικού κράτους για την ενίσχυση των τραπεζών Dexia, KBC, Fortis και της ασφαλιστικής Ethias, το σχέδιο ενίσχυσης για το χρηματοπιστωτικό τομέα της Αυστρίας, τα χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης για την τραπεζική βιομηχανία (επανακεφαλαιοποίηση) στη Γαλλία και την Ουγγαρία κ.ά.

Εξάλλου, σύμφωνα με έναν «πίνακα αποτελεσμάτων» για τις κρατικές ενισχύσεις το 2007 που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη κάνουν όλο και μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τους κοινοτικούς κανόνες στον τομέα αυτό. Ωστόσο, από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις το 2007 αντιστοιχούσαν στο 0,32% του ΑΕΠ, έναντι 0,51% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 0,53% στην Ε.Ε. των «27».

Οι περισσότερες κρατικές ενισχύσεις το 2007 δόθηκαν από την Ουγγαρία (1,45% του ΑΕΠ), τη Βουλγαρία (1,35%), την Πορτογαλία (1,31%), τη Ρουμανία (1,17%) και τη Φινλανδία (1,16%).

Καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Νέες έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί, ανέφερε: «Είναι πρόχειρο, ακόμα δεν έχουμε την τελική έγκριση της ΕΕ, είναι αδιαφανές και δεν εξασφαλίζει ότι η ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε καλύτερους όρους δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη πως η ΝΔ επιχειρεί να απαξιώσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε για άλλη μία φορά ότι με τη στάση της η κυβέρνηση δίνει άλλοθι στις τράπεζες, ώστε να μη μειώσουν τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.