Αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερες αρμοδιότητες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα, στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η χρονική διάρκεια των αλλαγών είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεσα, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμισή του έως το τέλος του 2009.

Βασικός στόχος είναι να εξαλειφθούν τα «κενά» του συστήματος και η κατά τον Ομπάμα «κουλτούρα ανευθυνότητας», ειδικά του χρηματοπιστωτικού τομέα, που -μαζί- λύγισαν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, συμπαρασύροντας τον παγκόσμιο οικονομικό ιστό.

Το σχέδιο του Ομπάμα προβλέπει μεγαλύτερη ρυθμιστική εξουσία για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ενώ εντός της θα ιδρυθεί ένα «Εποπτικό Συμβούλιο» που θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.

Κεντρικής σημασίας είναι ο έλεγχος των πολύ μεγάλων εταιρικών σχηματισμών, η πτώση των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στο “σύστημα”.

Παράλληλα, το σχέδιο 88 σελίδων, ή «Λευκή Βίβλος», στοχεύει και στην αυξημένη προστασία των καταναλωτών με τη δημιουργία μίας «Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών».

Η υπηρεσία θα μπορεί να απαγορεύει «άδικους όρους και πρακτικές», εποπτεύοντας σχεδόν τα πάντα, από υποθήκες μέχρι πιστωτικές κάρτες.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Ομπάμα απέδωσε μεγάλο μέρος της κρίσης «σε καταρράκτες λαθών και χαμένων ευκαιριών», ρητός στόχος της Λευκής Βίβλου είναι η αλλαγή της «κουλτούρας ανευθυνότητας» στη Wall Street.

Πάντως, παρά το θετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για σαρωτικές αλλαγές στο οικονομικό υπόβαθρο, οι  πρώτες αντίθετες φωνές ακούγονται ήδη.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο είναι επιβεβλημένες, πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την σκοπιμότητα «ασφυκτικότερου» ελέγχου στην αμερικανική οικονομία.

Άλλες φωνές κάνουν λόγο για αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βραδυκίνητο οικονομικό σύστημα, λόγω μεγαλύτερης γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιό του είναι «προσεκτικά ισορροπημένο» προκειμένου να μην καταπνίξει τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς.