του Ole Sloth Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank

Εδώ και καιρό, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώθηκε στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, οι οποίες κινούνται χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Εν μέσω του χάους που εκτυλίσσεται τώρα στην Κίνα, ένα πράγμα καθίσταται σαφές: η κινεζική οικονομία πρέπει να μεταβεί σε ένα περισσότερο «δυτικό» σύστημα καθοδηγούμενο από τη ζήτηση, καθώς πλέον δεν μπορεί να βασίζεται στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση των επενδύσεων στην Κίνα έχει μειωθεί πάρα πολύ και προκειμένου να διατηρείται η ανάπτυξη στα επίπεδα του επίσημου στόχου, απαιτείται όλο και περισσότερος δανεισμός, ιδιωτικός και δημόσιος. Η βασική ανησυχία μας σχετικά με την κινεζική οικονομία αφορά στον ιδιαίτερα αργό ρυθμό με τον οποίον εξελίσσεται η διαδικασία εξισορρόπησής της προς ένα μοντέλο που να βασίζεται στην κατανάλωση. Αν και βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός αυτός είναι λιγότερο επώδυνος, καθώς η οικονομία μπορεί να βασιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό στις επενδύσεις, στην ουσία απλώς μεταθέτει την ημέρα της κρίσης για το μέλλον, ενώ το υποκείμενο πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας –η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τον δείκτη του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού για τις εμπορικές τράπεζες, εφόσον πληρούν ορισμένα δανειακά κριτήρια, και μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης– φαίνονται σπασμωδικές εάν ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα σταθερά οικονομικά στοιχεία. Πρόκειται για ακατανόητες κινήσεις, δεδομένων των ανησυχιών που προκαλούν οι επενδύσεις μέσω δανεισμού στο χρηματιστήριο.

Οι επιπτώσεις των επενδύσεων μέσω δανεισμού στη φουσκωμένη αγορά μετοχών έχουν γίνει πλέον αισθητές με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο – και μάλιστα όχι μόνο στην Κίνα, όπου εκατομμύρια επενδυτές προσπαθούν απεγνωσμένα να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία τους μειώνοντας τις θέσεις τους σε μετοχές. Οι πωλήσεις, που μετατράπηκαν σε ξεπούλημα μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να παρέμβει το Σαββατοκύριακο, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατά 33% σε μόλις τρεις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ περισσότεροι από 80 εκατ. Κινέζοι επενδυτές αισθάνονται ήδη τις άμεσες επιπτώσεις αυτής της δραματικής διόρθωσης, οι συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο αρχίζουν να γίνονται σαφείς. Η Ελλάδα αποτελεί βραδυφλεγές πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικό ζήτημα τον κίνδυνο μετάδοσης, δηλαδή τον κίνδυνο η Ελλάδα να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την έξοδο και άλλων περιφερειακών χωρών από το ευρώ, με την Ιταλία να αποτελεί μάλλον τον επόμενο αδύναμο κρίκο – αν και προηγούνται οι βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας τον Δεκέμβριο.

Οι κίνδυνοι από την Κίνα είναι πιο άμεσοι, ενώ υπάρχει σαφής και πραγματικός κίνδυνος για την Αυστραλία και άλλες οικονομίες, οι οποίες διενεργούν σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων προς την Κίνα. Ως εκ τούτου, τυχόν κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Κίνα θα μπορούσαν να γίνουν αισθητοί πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και επιπλέον της πτώσης που έχουν ήδη καταγράψει οι τιμές των εμπορευμάτων. Στις 8 Ιουλίου, το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο εξαρτάται ιδιαίτερα από την κινεζική ανάπτυξη, σημείωνε πτώση 10%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και πιθανόν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην πρόσφατη ιστορία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχε απώλειες της τάξεως του 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τα περιφερειακά χρηματιστήρια, η αδυναμία στην Κίνα είχε σφοδρές επιπτώσεις και στον κλάδο των εμπορευμάτων. Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί 22 πρώτες ύλες, έχει σημειώσει πτώση 7% αυτό το έτος, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 4,2% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011). Το πετρέλαιο, το οποίο είναι ήδη αποδυναμωμένο εξαιτίας του παγκόσμιου πλεονάσματος προσφοράς και της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να θέσει εκτός λειτουργίας τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, σημείωσε στις 7 Ιουλίου τη μεγαλύτερη πτώση εντός μίας συνεδρίασης κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Για την ακρίβεια, το πετρέλαιο δέχεται πιέσεις από διάφορα μέτωπα. Οι κλυδωνισμοί στην αγορά μετοχών της Κίνας, η προοπτική επανεισόδου του Ιράν στην αγορά και η χαμηλή ρευστότητα δημιουργούν ένα άκρως ανησυχητικό περιβάλλον. Ένα νέο εύρος τιμών πρέπει να καθοριστεί για το πετρέλαιο. Θεωρούμε ότι το χαμηλό του αργού πετρελαίου WTI θα κυμανθεί στα 50 USD περίπου, με προοπτική ανόδου έως τα 58 USD.

Επιστρέφοντας στην Κίνα, τα οικονομικά μεγέθη, μεταξύ των οποίων και επίκαιρα στοιχεία από έρευνες, όπως ο δείκτης PMI, δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης μετά την αδυναμία στις αρχές του 2015, ενώ οι κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μοιάζουν ως αντίδραση στην αδυναμία της αγοράς μετοχών. Πάντως, έως τώρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει αποτύχει σε αυτή της την προσπάθεια – για να το θέσουμε ευγενικά.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω απόπειρες ανακοπής της κάθετης πτώσης, προτού το χρηματοοικονομικό πρόβλημα μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα των κυβερνώντων στο Πεκίνο.

Ole Sloth Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων

O Ole Sloth Hansen εξειδικεύεται σε όλα τα διαπραγματεύσιμα Futures, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας τόσο από την πλευρά του αγοραστή όσο και την πλευρά του πωλητή. Ο Ole Hansen εντάχθηκε στην ομάδα της Saxo Bank το 2008 και σήμερα είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, με έμφαση σε ένα διαφοροποιημένο εύρος προϊόντων, από προϊόντα σταθερού εισοδήματος έως εμπορεύματα. Στο παρελθόν είχε εργασθεί για 15 χρόνια στο Λονδίνο και πιο πρόσφατα για ένα Futures & Forex Hedge Fund, όπου ήταν υπεύθυνος της ομάδας εκτέλεσης συναλλαγών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης