Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις από χώρες της Ευρωζώνης που είναι διστακτικές να παραδώσουν την εξουσία στην κεντρική τράπεζα για να ελέγχει τις τράπεζες τους, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Η ψήφιση ενός νομοσχεδίου στη Γερμανία το οποίο περιορίζει της εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ αποτελεί ένα τέτοιο επεισόδιο αναφέρει το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η ΕΚΤ – η οποία έχει αναλάβει από τον περασμένο Νοέμβριο την εποπτεία όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης – φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την παραπομπή της γερμανικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης.

“Θα χρειαστεί πολύ χρόνος για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν πλήρως ότι η πολιτική για την τραπεζικό τομέα δεν είναι πλέον στα χέρια τους”, αναφέρει ο Nicolas Veron του think tank Bruegel. “Οι εθνικοί κανονισμοί, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, είναι ουσιαστικά ενέργειες οπισθοφυλακής. Αλλά αυτού του είδους οι αψιμαχίες, εκτρέπουν την προσοχή [της ΕΚΤ] από τη σημαντική αποστολή να διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλείς και εύρωστες”, προσθέτει.

Σε νομική γνωμοδότηση στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αναφέρει πάντως ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει την ικανότητα να αγνοεί τους εθνικούς κανονισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ΕΚΤ δεν θα δεσμεύεται από εθνικούς κανονισμούς ή παρόμοια μέτρα τα οποία ενδεχομένως να επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ή την ομαλή λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)”, σημειώνεται στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης