Όπως αναμενόταν, η προσοχή μετατοπίστηκε χθες από την Ευρωζώνη στις Η.Π.Α., λόγω της συνεδρίασης της Fed. Τα συμπεράσματα της FOMC ήταν περισσότερο αποθαρρυντικά από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Τα μέλη της επιτροπής της Fed, στην πλειονότητά τους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονικά περίοδο, με έξι από τα μέλη να προσδιορίζουν την πρώτη αύξηση το 2015/2016.
Επιπρόσθετα, οι επενδυτές που ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη επιρροή του πληθωρισμού στην πολιτική της Fed δεν καθησυχάστηκαν από τον πρόεδρο της τράπεζας Bernanke, ο οποίος έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανεργία.
Οι παραπάνω εξελίξεις υποστηρίζουν τη βραχυπρόθεσμη εκτίμηση των αναλυτών της FXCM για την αγορά συναλλάγματος, αναμένοντας νέες ανοδικές αντιδράσεις των βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου τις επόμενες ημέρες. Όταν, όμως, εξανεμιστεί αυτή η δυναμική, αναμένουν επιστροφή του δολαρίου σε ανώτερα επίπεδα. Εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως τα ρίσκα που ελλοχεύουν εκτός των Η.Π.Α. ούτε τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο θα ευνοηθεί στο μέλλον, όταν οι οικονομίες που διατηρούν ακόμα υψηλά επιτόκια αρχίσουν να τα μειώνουν με επιθετικό ρυθμό, εν μέσω της παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, οι αναλυτές συστήνουν να παρατηρούμε την κίνηση του EUR/USD, προκειμένου να λάβουμε μια ευρύτερη εικόνα για την κατεύθυνση της αγοράς συναλλάγματος. Τεχνικά αναμένουν το ευρώ να ανακάμψει προς το 1,3200-1,3500 πριν παραδοθεί πάλι στην πτώση.
Ο ΚΜΟ 100 ημερών του EUR/USD βρίσκεται γύρω από το 1,3380 και θεωρούν αυτό το επίπεδο κατάλληλο για να «ξαναχτίσουν» θέσεις πώλησης. Όταν το ευρώ εμφανίσει σημάδια αντιστροφής, τότε αναμένουν επιτάχυνση των απωλειών έναντι άλλων νομισμάτων. Προς το παρόν, φαίνεται ότι το δολάριο έχει περιθώρια περαιτέρω ρευστοποιήσεων.
Στο επίκεντρο σήμερα επανέρχεται το ελληνικό PSI και οι εξελίξεις από το παγκόσμιο οικονομικό forum στο Davos. Μια επίτευξη συμφωνίας στην ελληνική περίπτωση θα έδινε νέα ώθηση στο ενιαίο νόμισμα προς τον βραχυπρόθεσμο στόχο (1,3200-1,3500). Επίσης, η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5%, αν και κράτησε αρνητική στάση, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά αναμενόμενο.
Παρόλο που τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να ενισχύονται, θεωρούν ότι η επιβράδυνση των οικονομιών αυτών θα επιδράσει στο μέλλον αρνητικά στην πορεία των νομισμάτων.
Ηρεμία επικρατεί στην Κίνα από άποψη ανακοινώσεων, αν και μια ενδεχόμενη νέα περικοπή στα απαιτούμενα αποθεματικά των τραπεζών θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα παραπάνω νομίσματα.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη