Σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας φέρνει η χθεσινή πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, για την εξαγορά του 77% της ΑΤΕ Bank και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).

Όπως εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι, η κίνηση Σάλλα σηματοδοτεί την έναρξη των συγχωνεύσεων για μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και εταιρείες, με φόντο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς παραμένει βασική προτεραιότητα η ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας αλλά και η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αν και εμφανίστηκε «αιφνιδιασμένο» από το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, επιχαίρει, αφού δεν ήταν εκείνο που έδωσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται θετικός στην πρόταση Σάλλα, αλλά επιμένει ότι, σε περίπτωση που ο «γάμος» επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ, που επιμένουν ότι οι συγχωνεύσεις θα τονώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας.

Ωστόσο, στον αντίποδα κινούνται οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας και ισχυροποίηση των τραπεζικών ομίλων», γεγονός που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον Περισσό, σε νέα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στον Συνασπισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με δριμύτητα χθες στη Βουλή εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας: «Εκποιείτε, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία, για να σώσετε τους φίλους σας από το “φαλιμέντο”».

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Την ίδια ώρα, τόσο οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ Bank όσο και στο Τ.Τ. δηλώνουν αντίθετοι στην πρόταση Σάλλα, επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των δύο τραπεζών και πραγματοποιούν σήμερα εικοσιτετράωρη απεργία.

Στάση αναμονής τηρεί η ΟΤΟΕ, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «θα παρακολουθήσει πολύ στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων σε όλες τις τράπεζες».

Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον γύρο του κόσμου και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους ξένους οικονομικούς αναλυτές.

Αναφερόμενο στο σχέδιο Σάλλα, το Reuters έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα στον χορό των συγχωνεύσεων», ενώ πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η “Wall Street Journal”, που χαρακτήρισε μεν την κίνηση σημαντική, αλλά τόνισε ότι «αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των υπολοίπων τραπεζικών ομίλων».

Από την άλλη πλευρά, οι αρθρογράφοι του οικονομικού δικτύου Bloomberg υπογράμμισαν ότι «η επίτευξη του deal θα βοηθήσει σημαντικά την κυβέρνηση Παπανδρέου, εν όψει του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που αντιμετωπίζει η χώρα».

Τελικός κριτής της πρότασης αυτής θα είναι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία και θα αξιολογήσει διεξοδικά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, που σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 701 εκατ. ευρώ.