Ατμόσφαιρα που θυμίζει… Ελλάδα δημιουργούν οι επιταγές της τρόικα στην Κύπρο. Άμεση επίπτωση είναι η απειλή για απόλυση εκπαιδευτικών, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το εφάπαξ από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

– Ήδη οι κύπριοι καθηγητές κατεβάζουν ρολά διαμαρτυρόμενοι για τις «μνημονιακές πρόνοιες»
– Με το σταγονόμετρο και βερεσέ τα φάρμακα στα κυπριακά νοσοκομεία
– Συντάξεις και εφάπαξ με φόρμα της τρόικα

Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι τους διαμηνύει ο υπουργός Παιδείας

Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της παιδείας και για πρόνοιες του Μνημονίου, που θα οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε στάση εργασίας την τελευταία διδακτική περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι πρόκειται για ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της παιδείας και για πρόνοιες του Μνημονίου, που θα οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Ο κύπριος υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε από τις διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην κατ’αρχήν συμφωνία με την Τρόικα.

Παραγγελίες μόνο για ένα μήνα

Αλλά και η κατάσταση στον κλάδο της Υγείας στην Κύπρο, έχει αρχίσει να παρουσιάζει δυσμενείς ομοιότητες με εκείνες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στην Ελλάδα: Φάρμακα για τον καρκίνο, την υπέρταση, τον διαβήτη, ακόμα και οξυγόνο βερεσέ αγοράζουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους, ενώ τα αποθέματα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας αρκούν για να καλυφθεί ο επόμενος ένας μήνας και κάτι. Οι αγορές που έγιναν την τελευταία εβδομάδα ήταν όλες επί πιστώσει, με τη δέσμευση του Κράτους να πληρώσει τις οφειλές του στους προμηθευτές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 όταν θα ισχύσει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αποθεμάτων των κρατικών νοσοκομείων σε φάρμακα προχώρησαν σε διακοπή όλων των συμβολαίων τους με τους προμηθευτές. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε νέες συμφωνίες σε ό,τι αφορά τις ποσότητες παράδοσης το επόμενο διάστημα με στόχο να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και να παραπεμφθούν όλα τα υπόλοιπα στη νέα χρονιά. Έτσι, οι παραγγελίες που συνήθως αφορούν τρίμηνη κάλυψη των κρατικών νοσοκομείων με τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα άλλαξαν και οι ποσότητες που παραδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα καλύπτουν τις ανάγκες μόνο ενός μηνός.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι θα πετύχει τον στόχο του, ο οποίος είναι βεβαίως να μην παρατηρηθούν ελλείψεις φαρμάκων στα κρατικά φαρμακεία και δημόσια νοσοκομεία και η απόφαση λήφθηκε ως λύση ανάγκης, αφού τα ταμεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είναι άδεια εξαιτίας των μειώσεων που είχαν γίνει λόγω περικοπών και οικονομικής περισυλλογής.

Για όλα τα χρόνια υπηρεσίας μετά το 2013 υπολογισμός με νέα δεδομένα

Συντάξεις και εφάπαξ ποσά θα αποτελούν άθροισμα δυο διαφορετικών υπολογισμών, ενός για την περίοδο προ του 2013 και ενός για την περίοδο μετά το 2013.

Καλά ενημερωμένη συνδικαλιστική πηγή, ενημέρωσε πως όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενός υπαλλήλου, όπως επίσης και το εφάπαξ ποσό που του αναλογεί, μέχρι την 1/1/2013 θα υπολογίζονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα υπηρεσίας, από το 2013 και εντεύθεν δηλαδή, θα ισχύσει η φόρμουλα της Τρόικας, με υπολογισμό όμως του μέσου όρου μισθών στο σύνολο της υπηρεσίας του υπαλλήλου που θα αφυπηρετεί από την έναρξη της καριέρας του και όχι με βάση τον μέσο ορό των μισθών από 1/1/2013 μέχρι και την αφυπηρέτηση, όπως, εσφαλμένα αποδεικνύεται, υποστήριζε προχθές ο κ. Κληρίδης.

Έτσι, στην ουσία συντάξεις και εφάπαξ ποσά θα αποτελούν άθροισμα δυο διαφορετικών υπολογισμών, ενός για την περίοδο προ του 2013 και ενός για την περίοδο μετά το 2013. Όπως απλά σημείωσε η ίδια πηγή στον «Φ», όσο πιο πολλά χρόνια έχει υπηρετήσει έως τώρα ένας στον δημόσιο ή ημιδημόσιο τομέα, τόσο πιο μικρό θα είναι και το κόστος που θα υποστεί σε μειώσεις σύνταξης και εφάπαξ και αντιστρόφως, όσο πιο νέος είναι στην υπηρεσία τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος που θα υποστεί.