Με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα ξεκινά μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η δημόσια εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.

Σχετικά με την έκθεση του κ. Προβόπουλου σε αυτήν καταγράφονται οι οικονομικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2008, στην Ελλάδα και στον κόσμο και σημειώνονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν- κατά την ΤτΕ- για την αποκλιμάκωση της οικονομίας.

Σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει την πραγματική οικονομία, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και τη διεύρυνση της ελλειμματικότητας του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Ο κ. Προβόπουλος με την ετήσια έκθεση του συστήνει στην κυβέρνηση σειρά μέτρων, για την καταπολέμηση τις κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά.

-Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,5% πολύ πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (0,2%) παρά στις θέσεις της κυβέρνησης που προβλέπει ανάπτυξη πάνω από το 1%.

-Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,8% καθώς επεκτείνονται λόγω της πτώσης της κατανάλωσης ο ρυθμός αποπληθωρισμού της οικονομίας.

-Ο μεγάλος βραχνάς της κοινωνίας η ανεργία θα είναι στο 8% κοντά ή λίγο κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει άμεσα απολύτως σφιχτή εισοδηματική πολιτική κοντά στο 2 % δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού ( για μισθούς και συντάξεις) και να επεκταθεί η δημοσιονομική εξυγίανση η ανακατανομή  δαπανών στο δημόσιο που επί της ουσίας σημαίνει μαχαίρι στις δαπάνες.

Στον έλεγχο των δαπανών φαίνεται ότι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας συγκλίνει στην πεποίθηση ότι ακόμη και μια μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες είναι ικανή για να μειώσει το έλλειμμα.

Στην πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι και το μεγάλο μείον στην προσπάθεια συγκομιδής εσόδων.

Ο κ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση του έκθεση ζητά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπάγονται η ελαστικότητα στην εργασία και το αγκάθι του ασφαλιστικού.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητά από τις τράπεζες να κινήσουν το πακέτο ρευστότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, θεωρεί,  ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το υπερβολικό έλλειμμα, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος και το κόστος του δανεισμού» και γι’ αυτό ζητεί δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών.  

Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περιοριστική εισοδηματική πολιτική στους μισθούς και τις συντάξεις.

(Πρώτη καταχώρηση 16 Φεβρουαρίου 2009, 08:59 )