Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι είναι «νόμιμο» να χρησιμοποιήσει στις έρευνες τις οποίες διεξάγει η ίδια τις πληροφορίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του σκανδάλου LuxLeaks για το σύστημα φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Μια δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από μεγάλες εφημερίδες αποκάλυψε ότι πάνω από 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG, είχαν συνάψει συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της πρακτικής της εκ των προτέρων ενημέρωσής τους για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύγχαναν (“tax ruling”), ώστε να ελαχιστοποιούν τους φόρους που κατέβαλαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκαλύψεις αυτές θεωρούνται από την Κομισιόν «πληροφορίες διαθέσιμες στην αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και ότι θεωρούμε νόμιμο να το πράξουμε», εξήγησε η Βέστεϊγιερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας του ανταγωνισμού στην ΕΕ, άρχισε τον Ιούνιο τέσσερις έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες αυτές, για να κρίνει εάν συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση, μια μορφή συγκαλυμμένης επιχορήγησης.

Δύο από αυτές αφορούν το Λουξεμβούργο, για τις συμφωνίες του με το κατάστημα του Διαδικτύου Amazon και με τον ιταλικό όμιλο Fiat. Οι υπόλοιπες δύο αφορούν την Ιρλανδία και τη συμφωνία της με την Apple, καθώς και την Ολλανδία και τη συμφωνία της με τη Starbucks. Η Βέστεϊγιερ δήλωσε σήμερα ότι «ελπίζει να ολοκληρωθούν» οι έρευνες αυτές «το δεύτερο τρίμηνο του ερχόμενου έτους». Εξήγησε πως ζήτησε από το Λουξεμβούργο έναν κατάλογο των εταιρειών οι οποίες επωφελήθηκαν από συμφωνίες εκ των προτέρων ενημέρωσής τους για τη φορολογική τους μεταχείριση, ώστε να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον οι συμφωνίες αυτές «βασίζονταν στο ίδιο πρότυπο».

Η επίτροπος όμως υπενθύμισε ότι ο διάλογος για το ζήτημα δεν περιορίζεται απλώς στις έρευνες περί ενδεχόμενης παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό. «Έστω κι αν συγκεντρώσουμε αποδεικτικά στοιχεία για καθεμιά υπόθεση» ότι πράγματι παραβιάσθηκαν οι κανόνες του ανταγωνισμού, «θα υπάρχουν πάντοτε πολύ διαφορετικά φορολογικά συστήματα» στα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ θα συνεχίσουν να ακολουθούνται «επιθετικές φορολογικές πρακτικές», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει ο διάλογος που έχει ανοίξει για τη φορολογία γενικά ώστε να υιοθετήσουμε την απαραίτητη νομοθεσία για να έχουμε μια ενιαία βάση όσον αφορά τη φορολογία για τις επιχειρήσεις (στην Ευρώπη) και για να αποκτήσουμε ένα εντελώς άλλο βαθμό διαφάνειας για τις (συμφωνίες) “tax ruling”», πρόσθεσε η Βέστεϊγιερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για το σκάνδαλο LuxLeaks —χαρακτηρίστηκε από ορισμένες πλευρές ο αρχιτέκτονάς του, καθώς οι συμφωνίες αυτές συνήφθησαν επί των ημερών του στην πρωθυπουργία— υποσχέθηκε να καταστήσει τον αγώνα εναντίον της φοροαποφυγής μια από τις προτεραιότητες της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να παρουσιάσει τους επόμενους μήνες μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για τις συμφωνίες tax ruling, ενώ αναμένεται επίσης να υποβάλει νέες προτάσεις για την εναρμόνιση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης