Ύποπτες συμβάσεις της ΔΕΗ, αδικαιολόγητη καθυστέρηση νέων μονάδων και παράλογη κόντρα με τους εργαζομένους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα, στο … σκοτάδι.
 
Μέσα σ’ αυτό το άκρως επικίνδυνο σκηνικό, η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού ζήτησε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, αρκέστηκε πριν από μια εβδομάδα μόνο να προαναγγείλει μπλακάουτ, φορτώνοντας ευθύνες και πάλι στους εργαζόμενους.
 
Η αλήθεια για το μπλακάουτ είναι σκληρή για την κυβέρνηση και οδυνηρή για τους καταναλωτές. Για μια ακόμη φορά η κοινωνία και η οικονομία είναι όμηροι ενός συστήματος, που αντί να αλλάζει, να βελτιώνεται, αντιμετωπίζει επικοινωνιακά τα προβλήματα.
 
Η κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς λιγνίτη στην Κοζάνη είναι ένα πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό.
 
Το ενεργειακό έλλειμμα θα είχε αντιμετωπισθεί, εάν κάθε χρόνο έμπαινε μια νέα μονάδα παραγωγής στο σύστημα. Όμως από το 2004, εντάχθηκε μόνο μια αντί για τέσσερις.
 
Αυτή τη διάσταση του προβλήματος έδωσε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είχε πει στην zougla.gr: «Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε και πάλι διακοπές ρεύματος, οι οποίες θα είναι και προγραμματισμένες και θα βαπτιστούν από τη διοίκηση “βλάβες”. Αυτό το καλοκαίρι, όχι απλώς δε θα διαφέρει από τα προηγούμενα, αλλά θα είναι χειρότερο, καθώς έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ύπαρξη επιπλέον μονάδων, με αποτέλεσμα το δίκτυο να παραμένει στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια».
 
Και πάλι όμως, δεν έχουμε πλήρη εικόνα.
 
Σοβαρό πρόβλημα καταγράφεται και σε συμβάσεις εφοδιασμού των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, που συνάπτει η επιχείρηση με υπεργολάβους κατόπιν διαγωνισμών.
 
Με μοναδικό κριτήριο τη φθηνότερη προσφορά, «ό,τι πληρώνει παίρνει», αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει δόλος και ποινικές ευθύνες.
 
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περίπτωση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ». Κέρδισε το διαγωνισμό προμήθειας του ΑΗΣ Καρδιάς με λιθάνθρακα, δίδοντας την καλύτερη προσφορά, δηλαδή τη φθηνότερη τιμή.
 
Εμπειρία όμως δεν είχε, ισολογισμό δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει και έτσι στα τέλη Μαρτίου δεν μπόρεσε να ξεκινήσει την προμήθεια λιθάνθρακα, όπως ρητά όριζε η σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και για να δουλέψει περίμενε την πρώτη εκταμίευση από την ίδια τη ΔΕΗ. Έτσι δεν είχε εξασφαλίσει παραγγελίες από τη Ρωσία, που είναι η κυρίως προμηθεύτρια σε λιθάνθρακα. Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά ώθησαν τους ρώσους προμηθευτές να αναστείλουν τις όποιες παραδόσεις επιδιώκοντας ακόμη υψηλότερες τιμές.
 
Οι εξελίξεις διογκώνουν το πρόβλημα της προμηθεύτριας εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας αντιλαμβάνονται τώρα, ότι μόνο αναζητώντας κεφάλαια σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΔΕΗ.
 
Με ανάλογο τρόπο κινήθηκε όμως και για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στους διαγωνισμούς του Δημοσίου εγγυητική επιστολή. Έπεισε επιχειρηματία, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, να εκδώσει εκείνος μία για λογαριασμό της.
 
Από τη στιγμή όμως, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, η εγγυητική επιστολή του 1,2 εκ. ευρώ, πρέπει να καταπέσει εις όφελος του Δημοσίου. Αλλιώς, στοιχειοθετείται σχεδόν αυτόματα κατηγορία απιστίας.
 
Ο επιχειρηματίας, που έκανε την «εξυπηρέτηση» και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την εποχή του Χρηματιστηρίου, δε θέλει ούτε να το σκέπτεται.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει παρά να φέρει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει καταγγελία της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία και βεβαίως κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής. Την απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο και έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι, αλλά και ποιες τοποθετήσεις θα γίνουν επί του θέματος.
 
Η zougla.gr θα παρακολουθεί στενά, πολύ στενά, την εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης