Το δράμα και η αποτυχία του ελληνικού επιχειρείν αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χ.Α., που τα τελευταία 10 χρόνια γίνεται… φτωχότερο.
Σχεδόν 100 εταιρείες έχουν διαγραφεί από τον πίνακα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου και δεν ευθύνεται μόνον και αποκλειστικά η… κρίση.
Η αποτυχία εταιρειών που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Τύπου και των επενδυτών αποδεικνύει την αδυναμία της χώρας να διατηρήσει μια αξιόλογη θέση στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη.
Μέσα σε 10 χρόνια εξαφανίστηκε περίπου το 30% των εισηγμένων, κυρίως λόγω κατάρρευσης, αλλά υπάρχουν και ορισμένες που απλώς άλλαξαν στρατηγικές επιλογές. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η «τάση φυγής» θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ πραγματική απογοήτευση προκαλεί το πόσο άδειος είναι ο προθάλαμος του Χ.Α.
Οι αιτήσεις είναι ελάχιστες και ακόμη λιγότερες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια.
Η κρίση δεν γέννησε νέες, δυναμικές και ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον.
Η πιο πρόσφατη αποχώρηση είναι αυτή της Kleeman. Οι βασικοί της μέτοχοι, η οικογένεια Κουκούντζου, αποφάσισαν, έπειτα από 17 χρόνια παρουσίας στο Χ.Α. να αποχωρήσουν, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον βαθμό ευελιξίας τους αναφορικά με τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδιά τους που ενδέχεται να περιλαμβάνουν και τη φορολογική ταυτότητα του ομίλου.
Επίσης, το Χρηματιστήριο «καθάρισε» τον περασμένο Ιανουάριο το ταμπλό από εταιρείες χωρίς δραστηριότητα ή σε καθεστώς αμφίβολης βιωσιμότητας.
Zougla Newsroom