Για δεκάδες γενιές Ελλήνων έχει συνδεθεί με την αποταμίευση. Ωστόσο, ύστερα από τα πρόσφατα, αλλεπάλληλα εντάλματα συλλήψεων η λάμψη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεθώριασε, αν και για όσους βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι οι τελευταίες διώξεις ίσως να οδηγήσουν στην εξυγίανση του τραπεζικού οργανισμού.
Το ΤΤ ιδρύθηκε το 1900 στην Κρήτη, η οποία εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη ενταχθεί στην Ελλάδα. Το 1915 δημιουργήθηκε το Τμήμα Ταμιευτηρίων, σηματοδοτώντας την έναρξη εργασιών ταμιευτηρίου σε όλη την Ελλάδα.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λειτουργούσε αδιάλειπτα τα «πέτρινα χρόνια» της Κατοχής, ενώ τη δεκαετία του 1970 διέθετε καταθέσεις αξίας 21 δις δραχμές, ποσό που αντιπροσώπευε το 31% των αποταμιεύσεων στην Ελλάδα.
Το 2002 το ΤΤ θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, επεκτείνοντας σταδιακά τις εργασίες του στη χορήγηση δανείων σε καταναλωτές που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 2006 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα τεθεί επίσημα στους προς αποκρατικοποίηση οργανισμούς. Από τότε οι αρνητικές ειδήσεις για το ΤΤ θα πολλαπλασιαστούν μαζί με τις αντιδράσεις των εργαζομένων κατά της αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μάλιστα, το 2009 η έναρξη χορήγησης καταναλωτικών δανείων έως 5.000 ευρώ με ενέχυρο τιμαλφή είχε προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, καθώς πολλοί είχαν σπεύσει τότε να μιλήσουν για «ενεχυροδανειστήριο».
Το 2008, τα ηνία του ΤΤ, το οποίο μετονομάστηκε τότε σε TT Hellenic Postbank, θα τα αναλάβει ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο manager που ουσιαστικά θα αλλάξει τα πάντα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από το λογότυπο έως την εταιρική ταυτότητα, ενώ το «μότο» της περιόδου εκείνης θα είναι «απλά και ειλικρινά».
«Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι».
Τον Δεκέμβριο του 2011, το ΤΤ θα απορροφήσει την Tbank (πρώην Aspis), της οποίας οι καταθέσεις και τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ λίγο πριν από το τέλος του 2013 θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της τράπεζας από την Eurobank Ergasias.
Αυτό που λένε στην αγορά είναι ότι το ΤΤ υπήρξε «θύμα» του πελατειακού κράτους, καθώς η απορρόφηση της Tbank και το «κούρεμα» των ομολόγων δημιούργησαν στην τράπεζα «άνοιγμα» 3,5 δισ. ευρώ. Το διάστημα 2007 – 2012, ο αριθμός των υπαλλήλων εκτοξεύτηκε: από 1.300 άτομα το 2007, το ΤΤ απασχολούσε 3.000 υπαλλήλους το 2012, ενώ περίπου 700 προήλθαν από την απορρόφηση της Tbank.
Ακόμη ένα βέλος που εκτοξεύουν στον Άγγελο Φιλιππίδη οι εχθροί του είναι ότι επί των ημερών του και συγκεκριμένα το 2008 προσελήφθησαν περισσότερα από 500 άτομα, μέσα από δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού. Άλλο ένα από τα «σημεία» των πελατειακών καιρών ήταν η αύξηση των διευθυντικών στελεχών από 30 σε 100!
Κοινό μυστικό, επίσης, είναι ότι η επέκταση του ΤΤ στις τραπεζικές δραστηριότητες έδωσε την «ευκαιρία» στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο της τράπεζας να ζητεί τη χορήγηση θαλασσοδανείων ή ομολογιακών δανείων σε επισφαλείς εταιρείες. Ένα από αυτά ήταν το ομολογιακό δάνειο προς την εταιρεία του κ. Γριβέα (σ.σ.: διαβάστε εδώ το πρωτοσέλιδο του zougla.gr για εκείνη την υπόθεση).
Η συνέχεια είναι γνωστή: το «φόρτωμα» του ΤΤ με χορηγήσεις σε επισφαλείς δανειολήπτες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, φέρονται να μην έχουν αποπληρώσει τα δάνεια, έφερε την εισαγγελία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οδηγώντας στο σημερινό μπαράζ αποκαλύψεων.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πόρισμα
Καταπέλτης είναι το πόρισμα της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη, όσον αφορά στα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το Τ.Τ. κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Το zougla.gr έφερε στο φως τα σημαντικότερα εδάφια της πολυσέλιδης πορισματικής αναφοράς για το σκάνδαλο, αλλά και τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κάτωθι αναφερόμενων προσώπων για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
I. Εις βάρος των:
1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Μάριου Βαρότση
3) Αντώνιου Καμινάρη
4) Γεωργίου Στάμνου
5) Γεώργιου Μπριντάλου
6) Λυμπέρη Κατσουλιέρη
7) Σπύρου Πολίτη
8) Χαράλαμπου Γιαγκούδη
9) Φωτεινής Κρέστα
10) Διονύσιου Γκολφινόπουλου
11) Κλεάνθη Παπαδόπουλου
12) Χάρη Σιγανού
13) Γεώργιου Ξυφαρά
14) Δημήτριου Κυπαρίσση
15) Αναστασίας Σακελλαρίου
16) Περικλή Χανάκη
17) Παναγιώτας Μπέζα
18) Χρήστου Μαρούσου
19) Ιωάννη Τσαγδή
20) Σπυρίδωνα Παντελιά
21) Λυδίας Κεκρίδου
22) Αθανάσιου Χασάπη
23) Ιωάννη Λεβεντίδη…
…για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
II. Εις βάρος των
1) Κυριάκου Γριβέα
2) Αναστασίας Βάτσικα για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’επάγγελμα
III. Εις βάρος των
1) Μάριου Βαρότση
2) Παναγιώτας Μπέζα για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008
IV. Εις βάρος των
1) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
2) Περικλή Λίβα για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα
V. Εις βάρος των
1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Δημητρίου Κοντομηνά
3) Ιωάννη Ρόρρη
4) Αλεξάνδρας Λιακοπούλου
5) Μάριου Βαρότση για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ
VI. Εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’επάγγελμα (άρθρα 1.12.13 τερ. α’ και στ’. 14, 26 παρ 1α’.27παρ 1, 45,4β παρ. 1 β’, 94 τταρ. 1. 98, 386 παρ. 3β’-1, 390 ΠΚ άρθρο 1 παρ 1 του Ν 1608/1950 2 παρ. 1, 2 στοιχ. α’. γ δ’, 3 περ κ*. 5, 45 παρ 1 στοιχ α’. β γ’ Ν 3691/2008 ως ισχύει).
Τι αναφέρει το πόρισμα για τον Φιλιππίδη
Μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν δικαιολογούνται όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, εντοπίσθηκαν σε έξι λογαριασμούς του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του με χρήματα άγνωστης προέλευσης.
«Παρότι γνώριζε το σύνολο των κρίσιμων κατά περίπτωση οικονομικών μεγεθών του εκάστοτε πιστούχου. Υπενθυμίζεται δε, ότι απ’ όσα εκτέθηκαν ανωτέρω αναλυτικά, ότι η συνολική ζημία