Μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ και τα οποία προκλήθηκαν από το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν όλοι οι λογαριασμοί από τον Φεβρουάριο του 2013, εξαιτίας ελέγχου που διενεργούσε το ΣΔΟΕ για τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ, προς έξι σούπερ μάρκετ για την προώθηση των προϊόντων της την περίοδο 2005-2009.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προμηθευτές της Μεβγάλ σφραγίζουν επιταγές της, ενώ και οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Μεβγάλ κ. Στράτος Δελιωνιάτης δήλωσε στο «Κέρδος» ότι η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας κ. Πέτρο Παπαδάκη, να επιδείξει ανοχή στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας. Και αυτό, διότι – όπως είπε η διοίκηση – υποσχέθηκε ότι βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις και πλέον θα λάβει τον Ιούνιο 10 εκατ. ευρώ ως μέρος κοινοπρακτικού δανείου που διεκδικεί και είχε μπλοκάρει και αυτό, λόγω της έρευνας του ΣΔΟΕ.
Ερωτήματα
Ο κ. Δελιωνιάτης διερωτήθηκε γιατί παρενέβησαν οι ελεγκτικές Αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο για μία διαδικασία που είναι γνωστή από το 2005 και εφαρμόζεται από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ και δεν ακολουθήθηκε η ίδια ελεγκτική διαδικασία και στις άλλες γαλακτοβιομηχανίες και στις εταιρείες λιανικής. Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε ότι σήμερα στη Μεβγάλ απασχολούνται 990 άτομα και το τελευταίο διάστημα προσελήφθησαν άλλοι 40 εργαζόμενοι, καθώς έχει αυξηθεί η παραγωγή λόγω αύξησης των εξαγωγών.
Για το θέμα του σφραγίσματος των επιταγών, ο κ. Δελιωνιάτης διευκρίνισε ότι πλέον σφραγίζονται για 8 ημέρες και πληρώνονται σε 25 ημέρες. Πιστεύει ότι «όλα τα προβλήματα ρευστότητας της Μεβγάλ θα λυθούν τον Ιούνιο». Οι εργαζόμενοι τόνισε ότι «έβαλαν πλάτη, προκειμένου μία υγιής εταιρεία, όπως η Μεβγάλ, που έχει δυνατότητες και προοπτικές, να συνεχίσει να λειτουργεί και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και τις υποχρεώσεις της που ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε».
«Συνήθεις ενέργειες»
Αν και ο κ. Παπαδάκης δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις του «Κέρδους», η διοίκηση της Μεβγάλ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι πρόκειται «για συνήθεις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνταν σε σούπερ μάρκετ και δεν θεωρούνται παράνομες. Πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόζονται παγκόσμια για λόγους προώθησης των προϊόντων». Επίσης, η διοίκηση έχει διαμηνύσει ότι οι προωθητικές ενέργειες της Μεβγάλ «έχουν γίνει με άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης και δεν υφίσταται παρανομία». Πάντως, το ΣΔΟΕ φέρεται να ξεκίνησε έλεγχο ύστερα από δύο ανώνυμες καταγγελίες. Η αγορά διερωτάται αν προέρχονται από ανταγωνιστές ή από διαφωνούντες με τη νυν διοίκηση, οι οποίοι απλώς θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στην επιχείρηση. Προφανώς, σε κάποιους δεν θα άρεσε ότι ο κ. Π. Παπαδάκης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας, ως δικαίωμα που είχε μετά την ακύρωση του deal συγχώνευσης της Δέλτα με τη Μεβγάλ.
Πάντως, τα οικονομικά της Μεβγάλ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2011 – καθώς για το 2012 δεν δημοσιεύτηκε – ο κύκλος εργασιών ήταν 186 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος συγκριτικά με το 2010, τα κέρδη EBITDA ήταν 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ζημίες 9,6 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 147 εκατ. ευρώ.