Γερμανικοί αλλά και διεθνείς όμιλοι φοροδιαφεύγουν με τη βοήθεια του Λουξεμβούργου, αποκαλύπτει η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου.

Οι αρχές της χώρας αυτής, μέσα από ένα πολύ σύνθετο οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, βοήθησαν ώστε κάποιες επιχειρήσεις να πληρώσουν λιγότερο από 1% φόρους.

Το δημοσίευμα ωστόσο επισημαίνει ότι οι τρόποι αυτοί φοροαποφυγής είναι νόμιμοι, ωστόσο δημιουργείται ένα θέμα σχετικά με το έαν το Λουξεμβούργο παραβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού. Με δεδομένο ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι τώρα πρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας διατελέσει πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup. Έτσι η εφημερίδα επισημαίνει:
«O Γιούνκερ μετέτρεψε το μεγάλο Δουκάτο σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αγορές του κόσμου.

Τώρα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σκληρότητα αυτούς που φοροδιαφεύγουν και να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στα έξοδα της κρίσης.

Στους πολίτες δεν αρέσει όταν μεγάλοι όμιλοι δεν πληρώνουν φόρους και οι ίδιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από βασικές κοινωνικές παροχές.».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζει: «Ο Γιούνκερ προσπαθεί στο Στρασβούργο να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του τύπου «Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ».

«Οι έρευνες δεν στρέφονται εναντίον του φορολογικού παραδείσου Λουξεμβούργου αλλά εναντίον του Λουξεμβούργου» εκτιμά ο πρόεδρος της Κομισιόν και εκφράζει την παράκληση οι ερωτήσεις να είναι με ακρίβεια διατυπωμένες.

Και το δημοσίευμα υποστηρίζει: «Ο Γιούνκερ δεν ασκεί διώξεις εναντίον του Γιούνκερ διότι δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος για αυτό, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως διατείνεται».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει πως δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις ως πρόεδρος της Κομισιόν για το Λουξεμβούργο και ο συντάκτης της εφημερίδας καταλήγοντας διερωτάται εάν «είναι πράγματι λοιπόν το Λουξεμβούργο φορολογικός παράδεισος;».

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης