του Κώστα Ιερίδη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Δεκεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα οποία δεν έχουν μπει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή για τα οποία δεν υπάρχει αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή.
Mε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ δόθηκε δίμηνη παράταση, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις που θα ξεκινούσαν κανονικά την 1η ΔεκεμβρίουΈτσι, όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απολέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε έως και 24 δόσεις κατά περίπτωση.
Επιπροσθέτως, προκειμένου να μη χαθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.
Ακατάσχετο έως 1.250 ευρώ
Πάντως, το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν, δηλώνοντας μέσω του Τaxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.
Παράταση
Παράλληλα, με τροπολογία δόθηκε δίμηνη παράταση, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, στις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις που θα ξεκινούσαν κανονικά από την 1η Δεκεμβρίου για παραβάσεις φοροδιαφυγής, μη απόδοσης ή παρακράτησης ΦΠΑ, πλαστών και εικονικών τιμολογίων -εφόσον αυτές οι παραβάσεις ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διάταξη αυτή δεν επηρεάζει την επανέναρξη των κατασχέσεων, αναγκαστικών εισπράξεων και πλειστηριασμών για χρέη προς την Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ξεκίνησε εκ νέου από την 1η Δεκεμβρίου.
Δυσκολεύουν τα πράγματα από το 2016
Την ίδια στιγμή, από την 1η Ιανουαρίου, γίνονται ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων σε τράπεζες νοικοκυριών. Και αυτό επειδή γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια υπαγωγής των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον «Νόμο Κατσέλη» μέσω του οποίου επιτυγχάνεται το «κούρεμα» των χρεών τους προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια, θα δικαιούνται επιδότησης του Δημοσίου για ένα μέρος του μηνιαίου ποσού που θα επιδικάσει το δικαστήριο. Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί αυτή η κατηγορία των δανειοληπτών είναι: α) το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας να φθάνει έως τα 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και β) το ύψος εισοδήματος να είναι ίσο η λιγότερο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτό είναι για έναν άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ζευγάρι μέχρι 1.160, για ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440, για ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 και για ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ.
Η συνεισφορά του Δημοσίου στα χρέη
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ελληνικό Δημόσιο για τη «μερική κάλυψη του ποσού της μηνιαίας καταβολής του σχεδίου διευθέτησης οφειλών».
Ο οφειλέτης θα υποχρεούται να καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και σε κάθε περίπτωση υποχρεούται στην καταβολή ελάχιστης συνεισφοράς. Η συνεισφορά του Δημοσίου δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη και καταβάλλεται στους πιστωτές, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης παραμένει συνεπής στην καταβολή της ελάχιστης συνεισφοράς.
Πάντως, και οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών θα πληρώνουν δόσεις με βάση την τιμή που θα προκύπτει αν το ακίνητό τους έβγαινε σε πλειστηριασμό, αλλά και τη μέγιστη δυνατότητα πληρωμής τους, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα καταθέτουν στην τράπεζα τα αιτούμενα έγγραφα, δηλώνοντας έτσι ότι είναι «συνεργάσιμοι».