Μια περίοδο αναιμικής ανάπτυξης με «σημαντικά πτωτική δραστηριότητα» αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, στα πλαίσια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της αβεβαιότητας για την κρίση χρέους, που πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη.

Στα παραπάνω καταλήγει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, που διατήρησε την πρόβλεψή του για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 0,6% μετά από μια ταχεία ανάκαμψη μετά την κρίση του 2008.

«Στο εσωτερικό της χώρας, αναμένεται μια επιστροφή σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το πρότερο ισχυρό ξέσπασμα, καθώς η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη», αναφέρεται. «Αυτή η πτωτική τάση αναπτύσσεται υπερβολικά από την ουσιαστική επιδείνωση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και την απώλεια εμπιστοσύνης λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη».

Ο οργανισμός πιέζει επίσης τη Γερμανία να αυξήσει το εργατικό δυναμικό και την παραγωγικότητα, ώστε να αντισταθμίσει το βάρος από τη γήρανση του πληθυσμού, κυρίως κάνοντας περισσότερα στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των γυναικών να δουλεύουν.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που αυτή τη στιγμή ευνοεί τα νοικοκυριά, όπου δουλεύει ο ένας (σε σχέση με αυτά, που δουλεύουν και οι δύο), όμως εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης της δωρεάν ασφάλισης για τις συζύγους, που δεν εργάζονται.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας